Kurzy

Development nemovitostí

O programu Development nemovitostí

Program celoživotního vzdělávání Development nemovitostí je zaměřen holisticky a mezioborově. Cílem je porozumění vztahům ve všech fázích developerského projektu. Důraz je kladen na vytváření kvalitního prostředí a hodnoty, nikoliv izolovaně pouze zisku, naplňování cílů udržitelnosti a na propojení pohledu sféry soukromé a veřejné. Je koncipován jako rozšiřující znalosti a dovednosti odborníků působících v praxi. Program přispěje k oboustrannému porozumění a zlepšení spolupráce mezi subjekty veřejného a soukromého sektoru v oblasti trhu s nemovitostmi a tvorby vystavěného prostředí prostřednictvím vzájemného pochopení motivací a cílů, poznání technik a nástrojů, případně i skrze sladění postupů a metod práce.  Přínosem pro praxi bude jednodušší a hladší proces plánování a realizace rozvoje vystavěného prostředí v různých měřítcích a aspektech. Tyto trendy se dnes odráží v mnohých národních strategiích a politikách (Strategie regionálního rozvoje České republiky 2021+, Politika architektury a stavební kultury, rekodifikace stavebního práva atp.) i mezinárodních politikách a úmluvách přijatých ČR.

Kurz Budova – 1. semestr (podzim)

Cílem kurzu v 1. semestru (BUDOVA) je naučit frekventanty kurzu vypracovat investorský projekt stavby, u které jsou známé zadání a přesné parametry, a to včetně jeho základních architektonicko-urbanistických, ekonomických, legislativních, technických a společensko-kulturních souvislostí. Po absolvování budou účastníci schopni naplánovat a realizovat rozvoj jednoho středně velkého objektu (např. obytná budova, měřítko cca 1:500).

Předmětové bloky:

  • Development
  • Architektura a urbanismus
  • Management projektu
  • Informační modelování
  • Legislativa stavebního projektu
  • Komunikace

Průběh semestru:

Předmětem řešení je konkrétní stavba. Na základě známého zadání (daný pozemek, typ stavby i zadavatel) účastníci kurzu plánují, jak tuto stavbu co nejefektivněji realizovat s ohledem na ekonomickou, sociální a environmentální trvalou udržitelnost projektu. (tj. co nejlépe v rozličných aspektech).  

Práce probíhá v týmu cca 3-4 lidí (ideální tým kombinuje různé profese). 

  • účastníci dostanou přesné zadání, včetně vybraných detailů
  • řešení bude probíhat za základě standardních postupů, budou známé metody i podklady pro propočty 
  • snaha o zpracování do hloubky a ve velkém detailu

Organizační a další informace:

Kurz probíhá v pěti výukových blocích zimního semestru akademického roku. Celkový počet výukových hodin v semestru je 80 (výuková hodina 45 minut). Samostatná práce na projektu 120 h a 40 h příprava a samostudium ke kurzu.

Způsob výuky: 5 x výukový blok pátek (9.00 – 19.15) a sobota (9.00 – 16.45)

Termíny: říjen až leden

Předběžné termíny pro AR 2024/2025: 11. – 12. 10. 2024 / 1. – 2. 11. 2024 / 22. – 23. 11. 2024 / 13. – 14. 12. 2024 / 10. – 11. 1. 2025 + zkouška 17.1.2025

Kurz je akreditován jako celoživotní vzdělávání ČVUT zakončené mezinárodním mikrocertifikátem (ETCS 8). Kurz byl schválen v AR 2024/2025 jako součást celoživotního vzdělávání ČKA (2x5 bodů) a je podána žádost o jeho akreditaci u ČKAIT (v AR 2023/2024 hodnoceno 3 body).

Kurz Lokalita – 2. semestr (jaro)

Cílem 2. semestru (LOKALITA) je naučit frekventanty kurzu naplánovat rozvoj lokality (bloku/areálu) s různými funkcemi, kde jsou budovy spojené veřejnou infrastrukturou (měřítko 1:2000, cca 5-10 hektarů). Ideálem je kombinace funkcí (komerčních a veřejně-prospěšných), forem vlastnictví, charakteru zástavby a vhodného rozložení zastavěných a nezastavěných ploch. 

Předmětové bloky:

  • Development
  • Architektura a urbanismus
  • Analýza místa
  • Management – studie proveditelnosti
  • Udržitelná výstavba
  • Legislativa developerské činnosti
  • Komunikace

Průběh semestru:

Předmětem řešení je lokalita obsahující několik staveb s různými funkcemi, spojených infrastrukturou a doplněných volnými - nezastavěnými (veřejnými) prostranstvími. Účastníci kurzu dostanou rámcové zadání (daný pozemek) a na základě analýzy místa, širších vztahů a trendů hledají příležitosti, jak by daná lokalita mohla být optimálně využita (princip land developmentu). Práce probíhá v týmu cca 3-4 lidí (ideální tým kombinuje různé profese). 

  • v rámci semestru se řeší i nestandardní postupy, neobvyklé problémy, možné změny a různé zádrhely 
  • klíčem je hledání příležitosti v širších vztazích, zpracování v menším detailu 

Organizační a další informace:

Kurz probíhá v pěti výukových blocích letního semestru akademického roku. Celkový počet výukových hodin v semestru je 80 (výuková hodina 45 minut). Samostatná práce na projektu 120 h a 40 h příprava a samostudium ke kurzu.

Způsob výuky: 5 x výukový blok pátek (9.00 – 19.15) a sobota (9.00 – 16.45)

Termíny: únor až květen

Předběžné termíny pro AR 2024/2025: 21. – 22.2. 2025 / 14. – 15. 3. 2025 / 4. – 5. 4. 2025 / 25. – 26. 4. 2025 / 16. – 17. 5. 2025  + zkouška 23.5.2025

Kurz je akreditován jako celoživotní vzdělávání ČVUT zakončené mezinárodním mikrocertifikátem (ETCS 8). Kurz byl schválen v AR 2023/2024 jako součást celoživotního vzdělávání ČKA (3 body) a ČKAIT (3 body) – je podána žádost o akreditaci pro AR 2024/2025.

Další připravované kurzy

Na první rok studia bude volně navazovat 3. a 4. semestr, sestavený z  jednotlivých kurzů zaměřených na specifické oblasti developmentu (např. správa nemovitostního portfolia – ASET management, bytová politika měst, zadávání zakázek ve výstavbě, městský land-development, brownfields, vyjednávání a participace ve výstavbě, participativní bydlení a jeho podpora municipalitami, modrozelená infrastruktura budov).

Zakončení kurzu a hodnocení

Absolvent semestrálního kurzu obdrží mezinárodní mikrocertifikát dle Rady EU (2021/0402(NLE)).

Hodnocení: aktivní účast v průběhu semestru, aktivní práce v týmu a součinnost při odevzdání i prezentování týmové semestrální práce. Ve specifických případě může být kurz ukončen na základě individuálního testu (ověření základních znalostí, jednoduché průřezové otázky z klíčových oblastí).

Způsob zakončení: ústní zkouška

Počet ETCS kreditů/semestrální kurz: 8

Za obsah této stránky zodpovídá: prof. Ing. arch. Irena Šestáková