Výzkumné projekty

Hledání nových metod pro podporu implementace principu univerzálního designu v investiční podpoře bydlení

Autoři
Šestáková, I. - Tomandl, J. - Kohout, M. - Tichý, D., - Petrus, E.
Publikováno v
[Result Reflected in Legislation and Standards] 2021.
Rok
2021
Anotace
Připomínky a komentáře pro přípravu nové vyhlášky týkající se bezbariérového užívání staveb v rámci rekodifikace veřejného stavebního práva.
Autoři
Šestáková, I. - Tomandl, J. - Tichý, D. - Kohout, M., - Petrus, E.
Publikováno v
[Research Report] Praha 1: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, 2021.
Rok
2021
Anotace
V rámci projektu byly řešeny tři typy výsledku. Certifikovaná metodika uplatňování principů univerzálního designu a celoživotního bydlení v bytové výstavbě. Implementace principů této metodiky v rámci stávající panelové výstavby. Připomínky a podklady k přípravě nové vyhlášky o bezbariérovém užívání staveb.
Autoři
Šestáková, I. - Tomandl, J. - Tichý, D. - Kohout, M., - Petrus, E.
Publikováno v
[Certified Methodology (for RIV)] 2021.
Rok
2021
Anotace
Cílem metodiky je implementovat principy univerzálního designu a bezbariérovosti do problematiky individuálního bydlení a tím vytvořit novou strukturu v podobě několika kategorií přístupnosti bytů. Materiál slouží jako podklad pro veřejnou správu i jako návodný materiál pro projektanty a architekty.
Autoři
Šestáková, I. - Tomandl, J. - Tichý, D. - Kohout, M., - Petrus, E.
Publikováno v
[Other Methodology (not meeting RIV conditions)] 2021.
Rok
2021
Anotace
Materiál představuje implementaci principů certifikované metodiky "Metodiky uplatňování principů univerzálního designu a celoživotního bydlení v bytové výstavbě" na příkladu šesti vybraných nejrozšířenějších systému panelových soustav v ČR. Součástí je také ekonomická rozvaha nad jednotlivými typy úprav.
Autoři
Tomandl, J. - Šestáková, I. - Kohout, M., - Tichý, D.
Publikováno v
Urbanismus a územní rozvoj. 2021, XXIV(6), 15-20. ISSN 1212-0855.
Rok
2021
Anotace
Článek představuje Metodiku uplatňování principu univerzálního designu a celoživotního bydlení v bytové výstavbě, která vznikla jako součást projektu "Hledání nových metod pro podporu implementace principu univerzálního designu v ivestiční podpoře bydlení" v rámci aplikovaného výzkumu. Projekt byl zadán Ministerstvem pro místní rozvoj ČR prostřednictvím TAČR a byl řešen v letech 2019-2021 výzkumným týmen na Fakultě architektury ČVUT v Praze. Metodika obsahově navazuje, reviduje a rozvíjí současné požadavky na bezbariérové užívání staveb v oblasti bydlení na úrovni bytových domůa jednotlivých bytů s akcentem na navrhování bytů pro osoby s omezenou schopností pohybu a orientace. Zejména přináší rozdělení na několik kategorií přístupnosti dle příkladů různých zahraničních modelů a definuje jednotlivé standardy včetně doporučení a návodových řešení.

Za obsah této stránky zodpovídá: prof. Ing. arch. Petr Vorlík, Ph.D.