Výzkumné projekty

Udržitelný životní cyklus vody, jeho ekonomická návratnost a vliv na podobu objektu, urbanizovaného území a krajiny.

Autoři
Vyoralová, Z. ed. - Novotný, F. ed. - Grohmannová, K. ed. - Falladová, K. ed., - Rolínková, J. ed.
Publikováno v
Fakulta architektury ČVUT v Praze, 2020-05-19. Praha: Czech Technical University in Prague, 2020. ISBN 978-80-01-06732-1.
Rok
2020
Autoři
Vrbová, P.
Publikováno v
In: Udržitelný životní cyklus vody, jeho ekonomická návratnost a vliv na podobu objektu, urbanizovaného území a krajiny. Praha: Czech Technical University in Prague, 2020. p. 14-17. ISBN 978
Rok
2020
Anotace
Voda je jedním z nejcennějších zdrojů na naší planetě. Její úspora je proto aktuálním tématem a to nejen na straně samotné spotřeby, ale i na straně její dopravy – tzn. instalací. Instalace vodovodního potrubí jsou důležité jak v bytové zástavbě, tak v průmyslové, kde je spotřeba vody ještě několikanásobně větší. Vodu je navíc často potřeba dopravovat o určité teplotě, dle daných požadavků, proto se dalším důležitým parametrem stává izolace vodovodního potrubí, která přináší úsporu energie vynaloženou pro ohřev vody samotné. Izolační materiály mají různé specifikace a požadavky, proto vznikají i izolace nové generace, které tyto novodobé potřeby splňují. Jedná se zejména o tenkovrstvé nátěrové či nástřikové hmoty se srovnatelnými vlastnostmi již etablovaných izolací, avšak v minimální možné tloušťce daného materiálu.

Za obsah této stránky zodpovídá: prof. Ing. arch. Petr Vorlík, Ph.D.