Výzkumné projekty

Smršťující se města: změny v urbanistickém přístupu

Autoři
Osika, R. - Mika, J., - Svatoš, J.
Publikováno v
In: Architecture in Perspective 2020. Ostrava: Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava. Archiv VŠB-TUO, 2020. p. 141-144. ISBN 978-80-248-4450-3.
Rok
2020
Související lidé
Anotace
Oproti světovému trendu růstu měst se objevují také města, která strukturálně stagnují nebo se zmenšují. Tento proces, který je obecně vnímaný jako negativní jev, je důsledkem sociálních, ekonomických, environmentálních a prostorových změn, které jsou pro města důležité a pro obyvatele jsou to indikátory, které rozhodují často o změně pobytu v lokalitách, městech, či celých regionech. Tyto procesy, které v městech probíhají, budou popisovány a porovnávány v regionálním kontextu Moravskoslezského kraje. V příspěvku jsou hledány a porovnávány znaky, které vykazují města před vstupem do procesu smršťování. Porovnává se postup procesů, kterými urbánní struktury prochází od prvních symptomů urbánní krize až po současný stav. Při změně specifických ekonomických a demografických podmínek přichází na řadu ty prostorové. Dále budeme poukazovat na následky, které urbánní krize přinesla. Zaměříme se na znaky a procesy, které jsou pro města trpící krizí stejné a které odlišné. Při větších zásazích do struktury města může docházet až k přeorganizování hierarchie lokálních ohnisek a vazeb. Tento proces se už promítá i do hmotné podstaty měst a narušuje a ohrožuje existenci důležitých vazeb v systému jeho urbanistické struktury. Dopad těchto změn bude popisován a porovnáván. Cílem článku je identifikovat shrinking cities v Moravskoslezském kraji se zaměřením na města a jejich lokality, kde došlo k rozsáhlému úbytku fyzické struktury. Na základě demografických, ekonomických, environmentálních změn následně porovnat dopad změny struktur v lokalitách mezi sebou.
Autoři
Mika, J.
Publikováno v
In: Sborník ke konferenci Architektura v perspektivě 2020. Ostrava: VŠB-TU Ostrava, Fakulta stavební, 2020. p. 20-27. ISBN 978-80-248-4449-7.
Rok
2020
Související lidé
Anotace
Příspěvek se zabývá kategorizací zmenšujících se měst v České republice a popsáním jejich specifik oproti situaci v jiných evropských zemích. Města jsou tříděna dle časových, demografických, prostorových a dalších proměnných a následně jsou srovnána s městy v Německu či Velké Británii. Prostorový dopad zmenšování se v České republice nejeví být tak významným, k čemuž ostatně odkazuje i název tohoto příspěvku. V českém kontextu jde daleko více o „řídnutí“ nežli „smršťování“.

Za obsah této stránky zodpovídá: prof. Ing. arch. Petr Vorlík, Ph.D.