Výzkumné projekty

Architektura individuálního bydlení v České republice po roce 2010

Autoři
Pištěk, P.
Publikováno v
Elle Decoration. 2017, 2017(27), 59. ISSN 1803-9464.
Rok
2017
Anotace
Proměny životního stylu přinášejí nové formy bydlení ve městě i na venkově, které doplňují běžné rodinné domy a byty. Kompaktní či sousedské bydlení, prefabrikované a mobilní domy nebo minimalistické tendence postupně pronikají z ciziny i k nám.
Autoři
Tesař, J.
Publikováno v
Stavba. 2017, 52-53. ISSN 1210-9568.
Rok
2017
Anotace
Recenze tří rodinných domů postavených v České republice hodnotí nejen domy samotné, ale snaží se je uvést do souvislostí stavění v rodinného bydlení v Čechách obecně. Mezi recenzované domy patří Dům V Říčanech od Markéty Cajthamlové, Rodinný dům v Benešově od Holiš+Šochová architekti a Rodinný dům v Havířově od Kamil Mrva architects
Autoři
Pištěk, P.
Publikováno v
In: Architektura a typologie: proměna staveb na prahu 21. století. Praha: ústav nauky o budovách, 2016. ISBN 9788001060872.
Rok
2016
Anotace
Individuální bydlení poskytuje stavebníkům/architektům značnou svobodu. Převedení životního stylu a rodinných i společenských vazeb do prostorového řešení ovšem přináší řadu otázek a sporných či paradoxních momentů.
Autoři
Tesař, J.
Publikováno v
Stavba. 2016, 23 62-63. ISSN 1210-9568.
Rok
2016
Anotace
Recenze tří rodinných domů postavených v České republice hodnotí nejen domy samotné, ale snaží se je uvést do souvislostí stavění v rodinného bydlení v Čechách obecně. Mezi recenzované domy patří Dům v Hájku od Ladislava Lábuse, Dům v Pavlově od Kuba Pilař architekti a Dům v Újezdci od Svatopluka Sládečka.
/vyzkum-a-spoluprace/publikace/15127/99-domu-2---copy.jpg
Autoři
Stempel, J. - Tesař, J., - Pištěk, P.
Publikováno v
Praha: KANT, 2016. ISBN 978-80-7437-207-0.
Rok
2016
Anotace
Individuální rodinné domy zůstávají tím zásadním, co určuje podobu našich sídel a tedy i vystavěného životního prostředí. I přes vysoké investice do staveb bývá jejich urbanistická a architektonická kvalita často opomíjena, objekty publikované v odborném tisku stále tvoří pouhá procenta celkové produkce. Převažují nekvalitní a zaměnitelné katalogové projekty. Sestavení další publikace s necelou stovkou dobrých příkladů má vylepšit obecné povědomí o smyslu a přínosu architektonického návrhu a zároveň představit širokou škálu konkrétních možností. Autorský výběr z více než tří stovek nabídnutých či jinde vyhledaných realizací chce ukázat celou šíří architektonické práce. Domy se odlišují nejen svoji lokalitou – některé stojí v historické zástavbě, jiné v nové zástavbě na okraji sídel – stavebním materiálem nebo velikostí, ale především způsobem, jakým architekti naplnili požadavky svých klientů. Mají odlišné prostorové a provozní uspořádání, různou tvář a styl. Některé domy jsou tradiční a archetypální, jiné moderní, další až konceptuální. Někdy se výrazně liší i projekty stejných autorů. Mezi vybranými stavbami nechybějí ani vlastní domy architektů či jejich snahy o nabídnutí typového projektu či úsporného stavebního systému. Všem stavbám je však společná právě nenahraditelná práce autora/architekta, kterou lze pozorovat nejen na první pohled, ale i při detailním studiu dokumentace. Právě účelné uspořádání vlastního bydlení, beroucí ohled nejen na pořizovací i provozní náklady, ale zejména na osobnost investora a jedinečnost každého pozemku jsou tím, co architektuře rodinných dává význam. Každý dům doprovází fotodokumentace, základní informace se stručným popisem a rovněž výkresová v dokumentace v jednotném měřítku 1:333, která umožňuje snadné porovnání velikostí.
Autoři
Pištěk, P.
Publikováno v
Architect +. 2016,(2), 52-55.
Rok
2016
Anotace
Prezentace druhého dílu knihy 99 domů a komentáře k některým trendům v architektuře publikovaných objektů.
/vyzkum-a-spoluprace/publikace/15127/stempel-tesar-slapal.jpg
Autoři
Stempel, J. - Tesař, J. - Volf, P., - Šlapal, F.
Publikováno v
Praha: KANT, 2019. ISBN 9788074372988.
Rok
2019
Anotace
The work of architects Ján Stempel and Jan Jakub Tesař has become synonymous with quality inherent in pure forms and carefully elaborated floorplans. The book presents more than twenty family houses through photographs of well-known architect Filip Šlapal. They are displayed not only in exteriors and interiors, but we also see how they are integrated into the place or surrounding nature. Everyone has a story, everyone is an original. According to Petr Volf, author of the opening essay, the houses of these architects are materialized portraits of their investors.

Za obsah této stránky zodpovídá: prof. Ing. arch. Petr Vorlík, Ph.D.