Výzkumné projekty

Vliv sociálních médií na chování lidí ve veřejném prostoru. Jak navrhovat veřejná prostranství pro digitálně anestetizovanou generaci?

Autoři
Chmelová, A.
Publikováno v
In: EAAE ANNUAL CONFERENCE 2019 ‘THE HIDDEN SCHOOL’ BOOK OF ABSTRACTS. Delft: Delft University of Technology (TU Delft), 2019.
Rok
2019
Související lidé
Anotace
Studio education is a complex activity that includes knowledge from all subjects, but it should be given more attention and time. The architect knows something about everything, merging knowledge from many disciplines to a specific goal (Frederick, 2007). It is necessary to support the involvement of many subjects in studio education so that they cooperate and do not go against each other.
Autoři
Chmelová, A.
Publikováno v
In: 9th Annual Conference on Architecture and Urbanism 2020. Brno: Vysoké učení technické v Brně, 2020. p. 1-96. ISBN 978-80-214-5903-8.
Rok
2020
Související lidé
Anotace
Vědecký výzkum tohoto tématu vychází z analýzy a terénního průzkumu rozhraní souvislé zástavby a volné krajiny. V této příměstské krajině se soustřeďuje na obytnost ve vztahu k cestní síti. Krajina, tradičně chápána jako obytná, byla založena na vztahu mezi zemědělcem a jím obhospodařované půdy. Tato kulturní krajina, na níž se často váže náš obraz krajiny obytné, byla historicky protkána řadou cest a stezek doprovázených místy zastavení. Příspěvek si jako případovou studii vybírá významné poutní cesty v příměstské krajině Prahy a snaží se vysledovat, jak v současnosti přispívají / nepřispívají k účinku obytnosti. Vybrány jsou z důvodu jejich výrazných proměn – jak v rovině kompoziční a funkční (které se text věnuje), tak v rovině významové. Nastala proměna z kontinuální poutní cesty na dnešní fragmenty bez možnosti zastavení. To má také vliv na kulturní krajinu a její obytnost. Text je součástí výzkumu, který se soustředí na obytnost krajiny v detailu její cestní sítě.

Za obsah této stránky zodpovídá: prof. Ing. arch. Petr Vorlík, Ph.D.