Výzkumné projekty

Next Generation District - Komplexní návrh a řízení lokálních distribučních soustav s využitím pokročilé teorie řízení a numerické optimalizace

Autoři
Mráček, J. - Topič, Z. - Cigler, J. - Nývlt, O. - Kytka, I. - Vácha, T., - Konhefr, J.
Publikováno v
[Software] 2019.
Rok
2019
Související lidé
Anotace
Aplikace slouží pro návrh optimální ekonomiky lokální distribuční soustavy (LDS), která obsahuje nebo kam se plánuje instalace různých zdrojů a akumulací energie, jako je FVE, bateriové úložiště, kogenerační jednotka nebo tepelné čerpadlo. Cílem je dle jednoho z vybraných ekonomických parametrů (NPV, ROI) optimalizovat dimenze jednak energetických zdrojů (kolik kWp FVE, jaké výkony KGJ a TČR), dále zásobníků energie (kapacita a výkon bateriového úložiště se střídači, kapacita akumulace teplé vody) a dalších parametrů LDS (např. cena distribuce el. energie zákazníkům, velikost rezervované kapacity a jističů atd.). Aplikace v případě modernizace stávajících projektů bere v potaz skutečné průběhy spotřeb objektů (teplo, plyn, elektřina) a výroby FVE. V případě plánovaných projektů pak uvažuje jejich roční odhady.
Autoři
Cigler, J. - Nývlt, O. - Mráček, J. - Topič, Z. - Vácha, T. - Kytka, I., - Konhefr, J.
Publikováno v
[Software] 2022.
Rok
2022
Související lidé
Anotace
Jde o komplexní řídicí systém - software, který dokáže efektivně řídit LDS a její prvky (zdroje a spotřebiče - např. bateriové úložiště, FVE, KGJ, TČ, nabíječky elektromobilů…), k zajištění její ekonomické a provozní efektivity s využitím predikcí výroby i spotřeby energie. Cílem MPC je tedy minimalizace plateb provozovatele LDS a obchodníka s energiemi. Primárním uživatelem tohoto SW je provozovatel LDS nebo majitel areálu, kde je vlastníkem všech rozvodů energií a jednotlivé části areálu jsou pronajímány třetím subjektům.
Autoři
Vácha, T. - Kytka, I. - Cigler, J. - Nyvlt, O. - Mráček, J. - Topič, Z., - Konhefr, J.
Publikováno v
[Research Report] 2022.
Rok
2022
Související lidé
Anotace
Tato zpráva shrnuje postup zapojení uživatelů SW nástrojů do jejich designu a ověření. Součástí zprávy je popis je design zapojení nových obyvatel domů a profesionálních uživatelů SW nástrojů do evaluace řešení. Dále zpráva popisuje hlavní výstupy těchto aktivit a jejich přínos pro dosažení hlavních výsledků projektu. Zpráva se vyjadřuje ke změnám v původním designu projektu vycházejícím z nemožnosti nasadit jeden ze SW nástrojů v pilotním provozu a navrhuje doporučení pro další rozvoj nástroje a dokončení ověření v pilotním provozu.

Za obsah této stránky zodpovídá: prof. Ing. arch. Petr Vorlík, Ph.D.