Zprávy

FA bude mít ombudsmanku. Trojice kandidátek představí své projekty

Na veřejné prezentaci s účastí senátorek a senátorů FA ČVUT 17. října své vize fungování institutu Ombudsmana*ky FA představí tři kandidátky, které se přihlásily do výběrového řízení. Jejich koncepce jsou již nyní k nahlédnutí akademické obci.

Výběrové řízení vyhlásila fakulta v červnu a je tak první fakultou ČVUT, která tento institut zřizuje. Rolí ombudsmana*ky bude vytvářet prostor pro dialog a důvěrnou pomoc v otázkách etiky, kultury, studijního a pracovního prostředí a zneužití moci. Má být mediátorem konfliktních situací, pomůže zprostředkovat komunikaci mezi zúčastněnými stranami a může tak přispět k nalezení vhodného řešení.

Myslíme si, že důležitá je nejen pomoc individuálním lidem, ale také systémový monitoring obecnějších potřeb nebo problémů, který poskytne zpětnou vazbu vedení školy, a to pak bude moci nějakým způsobem reagovat,“ vysvětluje Klára Brůhová z Komise pro rovné příležitosti, která stojí za přípravou této nové pozice na FA ČVUT.

Z výběrového řízení vzešly tři kandidátky, které se o pozici fakultní ombudsmanky budou ucházet. Mezi požadavky na jejich kvalifikaci bylo mimo jiné vysokoškolské vzdělání alespoň bakalářského stupně a zkušenost s prací v oblasti sociální, lidskoprávní nebo s prací psychologického či pedagogického charakteru. Výhodou jim mohla být zkušenost s mediační činností, krizovou intervencí nebo vzdělání v oblasti psychologie, sociální práce, sociologie, andragogiky, genderových studií, práv nebo příbuzných oborů.

Své koncepce představí uchazečky na veřejné prezentaci s účastí senátorek a senátorů FA ČVUT, které se bude konat 17. 10. 2022 od 17 hodin v seminární místnosti 112/113. Následně členové a členky AS FA na svém zasedání 19. 10. doporučí děkanovi ke jmenování novou Ombudsmanku FA ČVUT. Pro akademickou obec jsou materiály k nahlédnutí po přihlášení přes následující odkaz:

KONCEPCE K NAHLÉDNUTÍ

Rámec fungování institutu určuje charta Ombudsmana*ky FA ČVUT, která definuje rozsah působnosti v rámci školy, hlavní úkoly, zásady činnosti a konkrétní pravomoci.
 

 

 

Za obsah této stránky zodpovídá: Ing. arch. Kateřina Rottová, Ph.D.