Zprávy

Studující FA i letos na Designbloku

Výstavní přehlídka se uskuteční od 4. do. 8. října 2023. Tématem a koncepčním pojítkem celého festivalu je Cesta. Expozice ve Veletržním paláci představí úspěšné návrhy z výzvy Reborn Design 2023 a práce Ústavu designu FA ČVUT.
Sportovní vybavení | © Vojtěch Veverka

Designérky a designéři FA nabídnou pohled do budoucnosti inovací v oblasti designu. Expozice je ukázkou přístupů k výuce, rozmanitosti ateliérů a široké škály témat, která mohou studující na naší fakultě zkoumat. „Naším cílem je ukázat osobitý způsob, jakým vychováváme talenty, podporujeme inovace a zažeháváme tvůrčí jiskru v našich studentech a studentkách," říká prof. Marian Karel, vedoucí Ústavu designu

Z ateliéru Šulc–Jež budou ve Veletržním paláci vystaveny čtyři práce: pracovní lampa Karolíny Hamplové, vakuová dlaha, která pomáhá při přepravě zvířat k ošetření, od Markéty Ptáčkové, kempingový nábytek Matěje Nedvěda a záchranářský batoh Michaely Říhové. Vojtěch Veverka z ateliéru Jaroš–Bednář expozici doplní o sportovní vybavení kombinující lyže a sáně pro přepravu nákladu. Ateliér Karel–Šafařík zastoupí Natálie Horská s návrhem hlasově ovládaného robota, o kterém jsme psali v interview pro web FA.  

Dvě práce předvede ateliér Streit–Polák. Chest binder pro trans osoby od Robina Dolečka – rozhovor s ním si přečtete zde a inovativní opaskovou přezku čOčka od Martiny Wimmerové. Vystaven bude i návrh golfového vozíku od Martina Boukala z ateliéru Tvarůžek–Bláha a kolekce pěnových zvířat Alžběty Veličkové z ateliéru Fišer–Nezpěváková.  
 
Pravidelnou prezentaci našich studujících na Designbloku letos doplní vítězné projekty soutěže Reborn Design, které vznikly v ateliéru Fišer–Nezpěváková. Zadáním byly designové produkty, které měli studenti a studentky navrhnout tak, aby využívali minimálně z 95 % materiál, který by skončil jako odpad na skládce. Smyslem výzvy je snižování množství odpadu, šetření zdrojů a minimalizace uhlíkové stopy výrobků.  

Expozice představí vítěze v jednotlivých kategoriích výzvy (Recyklovaný PET, Experimentální design, Recyklovaný stavební materiál, Experimentální design z mycelia). K vidění bude prakticky zaměřený festivalový stolek od Karoliny Petřekové, sedací vaky Terezy Cvrčkové, barevný ping-pongový set studentek Terezy Johnové a Antonie Varju, akustické panely Wavy Pebble Barbary Rakovské nebo deska pro osoby se sníženou mobilitou od Vojtěcha Vydržela. Ten uspěl v soutěži i s návrhem rakví a uren pro uhynutá zvířata Mykofin, který vyhrál hlasování veřejnosti.  

Podrobný program Designbloku 2023 najdete na webu.

Kempingový nábytek | © Matěj Nedvěd
Vakuová dlaha | © Karolína Hamplová
Chest Binder | © Robin Doleček
Záchranářský batoh | © Michaela Říhová
Kolekce pěnových zvířat | © Alžběta Veličková

Za obsah této stránky zodpovídá: Ing. arch. Kateřina Rottová, Ph.D.