Ateliéry

ZAN Rössler—Hlaváčková

A

KOLONIE RODINNÉHO BYDLENÍ LOUNY

LS 2024

Zadání

 

DŮM

Návrh rodinného domu pro rodinu (dva dospělí a 2-3 děti). Dvě až tři nadzemní podlaží a případně jedno podzemní. Maximální zastavěná plocha 90 m2. Součástí návrhu je prostor pro speciální zájem, práci z domova nebo službu s malou návštěvností (např. dílna na opravu hudebních nástrojů, herna, knihovna, hudební salón, ateliér, malý krámek, pracovna, online místnost, hudební studio, zkušebna, ...). Otevřený prostor přes dvě podlaží je vítán.

 

URBANISMUS

Návrh urbanistického řešení dostupného rodinného bydlení vycházející z historické tradice zaměstnaneckých kolonií, které zásadním způsobem ovlivnily podobu a život města Louny od konce XIX. do poloviny XX. století, s přihlédnutím k vývoji tohoto typu bydlení po roce 1945 až do současnosti u nás i ve světě. Návrh by měl být alternativou k současné neutěšené příměstské zástavbě našich měst a obcí.   

 

VÝSTUP

Koncept řešení zastavění daného městského bloku v rámci jednotlivých pracovních týmů, vzájemně koordinovaných v území celého domovního bloku. Určení regulačních a zastavovacích podmínek.

 

ANALÝZA

Výběr pěti příkladů tohoto typu bydlení z období po druhé světové válce do současnosti od nás i ze zahraničí, po konzultaci provedení podrobného rozboru vybraného příkladu, který bude součástí finálního portfolia. 

 

PRÁCE NA PROJEKTU

- analýza typologie dostupného rodinného bydlení, analýza referenční stavby, současné trendy
- prohlídka stavební parcely a širších souvislostí, Louny
- urbanistický workshop ve čtyřčlenných skupinách, každá skupina zvolí koncept řešení a stanoví regulační podmínky; důležitá je kooperace v rámci skupiny, ale i mezi jednotlivými skupinami tak, aby každá skupina navrhla jiný koncept zástavby, který bude možné na závěr vzájemně porovnat
- návrh domu v rámci zvoleného konceptu a regulace, každý student navrhne vlastní dům, dispozice 3 varianty, hmotový model
- cena - součástí návrhu bude také porovnání návrhu z hlediska investičních nákladů
- tři prezentace v průběhu semestru + závěrečná obhajoba projektu

Za obsah této stránky zodpovídá: Ing. arch. Martin Rössler