Výzkumné projekty

Hodnocení úspěšnosti účasti veřejnosti v urbanismu a územním plánování v českém prostředí

Autoři
Klápšťová, E. - Klápště, P., - Poláčková, V.
Publikováno v
In: Aktuální otázky ochrany krajinného rázu. Praha: Czech Technical University in Prague, 2010. p. 156-165. ISBN 978-80-01-04537-4.
Rok
2010
Anotace
Text představuje zkušenosti s použitím metodiky ECOVAST pro hodnocení krajinného rázu s veřejností v českém prostředí. Chceme ukázat, že zapojení veřejnosti může vest k velmi kvalitnímu výsledku. Zároveň však má svá omezení, která je třeba respektovat.
Autoři
Poláčková, V. - Klápšťová, E., - Klápště, P.
Publikováno v
In: Aktuální otázky ochrany krajinného rázu. Praha: Czech Technical University in Prague, 2010. p. 144-155. ISBN 978-80-01-04537-4.
Rok
2010
Anotace
Text popisuje standardní i inovatnivní přítupy k plánování krajiny v územní studii. Významným přínosem pro výsledky studie bylo zapojení veřejnosti do celého procesu plánování.
Autoři
Klápště, P. - Klápšťová, EK
Publikováno v
In: Průmyslové dědictví ve vzduchoprázdnu mezi profesionály a amatéry / Industrial Heritage in the Void between Professionals and Amateurs. Praha: České vysoké učení technické v Praze, Fakul
Rok
2010
Anotace
Existence potřeby vyrovnat se s průmyslovým dědictvím a transformovat ho pro dnešek, doprovázená řadou nejistot, je jedním z dokladů proměny kontextu disciplín urbanismu a územního plánování. Participativní plánování může být v urbanistických projektech zabývajících se průmyslovým dědictví cestou k dosažení různých přínosů - odhalení podstaty problematického stavu, zlepšení komunikace a koordinace mezi aktéry v území, nalezení řešení vycházejícího ze sladění protichůdných požadavků, rozšíření obzorů a lepšímu pochopení dané problematiky zapojených anebo prostě jen optimalizace výsledného návrhu. Stejně tak různé jsou metody, vždy se přitom odvíjí od předpokládaného přínosu.
Autoři
Klápště, P.
Publikováno v
In: Workshop W1-2009 Proceedings of workshop. Praha: vydavatelství ČVUT v Praze, 2009, pp. 90-95. edice doktorského grantu GA ČR 103/09/H095. ISBN 978-80-01-04463-6.
Rok
2009
Anotace
The discussion about the usefulness of public participation in design and planning is usually very emotional - even in the community of professionals. This paper tries to name the hidden assumptions that prevent the discussion from being focused on the real effectiveness and efficiency of the process. In addition it offers the possible list of goals, which can be (not all at once) reached by the participatory process and indicators which can be used to evaluate that the goals were really reached.
Autoři
Klápště, P. - Klápšťová, E.
Publikováno v
In: Venkovská krajina 2009. Hostetín: Česká společnost pro krajinu, 2009, pp. 100-105. ISBN 978-80-87154-65-6.
Rok
2009
Anotace
Příspěvek na příkladě obce Zlatníky-Hodkovice, ležící v suburbanizační zóně Prahy, ukazuje zájem starousedlíků a nově příchozích obyvatel o krajinu v bezprostředním okolí obce. Pokouší se vysvětlit zjištěné rozdíly a odhadnout jejich důsledky v budoucnu. Téma vychází z přesvědčení autorů, že bez aktivního zapojení obyvatel je ochrana a plánování krajiny dlouhodobě neudržitelné a že v suburbanizačních zónách to platí dvojnásob.

Za obsah této stránky zodpovídá: prof. Ing. arch. Petr Vorlík, Ph.D.