Výzkumné projekty

Venkovský charakter - Charakteristické znaky veřejného prostoru venkovského intravilánu

Autoři
Rýpar, V.
Publikováno v
In: AESOP 2017 BOOK OF PROCEEDINGS. Lisboa: Universidade de Lisboa, 2017. p. 1048-1056. ISBN 978-989-99801-3-6.
Rok
2017
Související lidé
Anotace
Quality of public spaces is one of the crucial themes of contemporary architecture and urban design also because its significance is evident not only to the architects. Even in the era of strong individualism, public spaces pertain to the whole of a community and jointly form its identity. Therefore, it is reasonable to pay attention to their aesthetic nature on a general level. This paper aims to provide an intelligible ground for a creative grasping of the rural character of environment based on two criteria: 1) the relationship of figure and ground, 2) the level of urban character. These criteria apply both to remote territories as well as to fragments of former villages engulfed in metropolitan areas. It is based on the interpretation of selected features of rural environment which are generally considered valuable by architects.
Autoři
Hroncová, K.
Publikováno v
In: Venkov a architektura I. Praha: CTU. Czech Technical University Publishing House, 2017. p. 59-64. Venkov a architektura. vol. 1. ISBN 978-80-01-06110-7.
Rok
2017
Anotace
Předmětem zkoumání je veřejný prostor v intravilánu i extravilánu vesnice jako jeden souvislý celek nebo jev. Příspěvek shrnuje dosavadní průzkum, který probíhá ve vybrané vesnici Tasov na jihomoravském Slovácku. Průzkum je zamě- řen na hloubkovou analýzu veřejného prostoru, přesněji na fyzické i emoční vmezení’veřejného prostoru intravilánu i extravilánu vesnice, a to pomocí mapových / půdorysných způsobů zobrazování (mentálních map, kombinování vrstev s jednotlivými informacemi) a hledáním dalších způsobů zobrazování hranic veřejného prostoru, např. pomocí horizontů, s průběžným prověřováním v terénu a doplňováním o tyto výstupy. Cílem tohoto dílčího kroku je najít všechny nutné prostředky zobrazení informací pro práci s prostorem vesnice. Nenazývala bych jej přímo hledáním „kódu“ nebo „vzorce“ 1 vesnice, protože na rozdíl například od „vzorců“ Christophera Alexandra nevíme, zda je náš „kód“ obecně platný, anebo je spíše lokálně a pravděpodobně i časově omezen, zde by se jednalo spíše o kód, který napoví (generuje), jak s daným místem v daném čase pracovat dál. Zatím neuvádím definitivní závěry z analýz, předpokládám totiž, že při následující práci, praktickém používání nebo při srovnávání analýz z dalších vesnic vyplyne více.
Autoři
Richtr, T.
Publikováno v
In: Venkov a architektura I. Praha: CTU. Czech Technical University Publishing House, 2017. p. 53-58. Venkov a architektura. vol. 1. ISBN 978-80-01-06110-7.
Rok
2017
Anotace
Výzkum se zaměřuje na problematiku českého venkova. Soustředí se na možnosti regulace nové výstavby tak, aby mohla vznikat soudobá architektura, která by zároveň byla schopna navázat na tradiční zástavbu – uchovat v sobě hodnoty skrývající se pod pojmem venkovský charakter. Rozvíjí téma venkovského charakteru a definuje ho. Jako těžiště vidí vymezení venkovského sídla vůči městu a nalezení jedinečnosti, jež je typická pouze pro venkov. Současná podoba venkova není jen tvar, forma, materiál, ale jsou to významy, které těmto vnějším vizuálním charakteristikám daly vzniknout. Mezi vnější formou a způsobem života je přímý vztah. Zkoumání tohoto vztahu může přinést nové způsoby regulace výstavby, které budou lépe reagovat na proměnu způsobu života venkova.
Autoři
Rýpar, V.
Publikováno v
In: Venkov a architektura I. Praha: CTU. Czech Technical University Publishing House, 2017. p. 41-46. Venkov a architektura. vol. 1. ISBN 978-80-01-06110-7.
Rok
2017
Související lidé
Anotace
Cílem této studie je poskytnout srozumitelný základ pro uchopení venkovského charakteru v procesu navrhování za pomoci dvou nástrojů: vztahu figury a pozadí a míry formální urbánnosti v prostředí. Tyto nástroje je možné uplatnit jak odlehlých venkovských oblastech, tak ve fragmentech bývalých venkovských sídlišť, v současnosti pohlcených extenzivním růstem měst. Metodicky je studie založena na abdukčním přístupu k posuzování těch rysů prostředí, které jsou obvykle architekty považovány za hodnotné, a vlastních terénním průzkumech, přičemž obojí je zasazeno do kontextu současných přístupů k výzkumu venkova. Význam teorie živoucích struktur Christophera Alexandera pro procesy navrhování a plánování ve venkovském kontextu je naznačen ve druhé a třetí kapitole. Tato studie poskytuje teoretický rámec pro úvahy a argumenty projektantů při nakládání s vesnickým veřejným prostorem, který vychází z empirického poznávání středoevropského venkova.
Autoři
Rýpar, V. ed. - Trejbal, J. ed. - Richtr, T. ed. - Hroncová, K. ed., - Jehlík, J. ed.
Publikováno v
Praha, 2016-10-21. Praha: CTU. Czech Technical University Publishing House, 2017. Venkov a architektura. vol. 1. ISBN 978-80-01-06110-7.
Rok
2017
Autoři
Rýpar, V.
Publikováno v
Zlatý řez 39 / Venkov. 2017, 39(1), 18-23. ISSN 1210-4760.
Rok
2017
Související lidé
Anotace
Jak uchopit tu zvláštní kvalitu venkova? Je vůbec skutečná? Je prostředí současné vesnice něčím jiným, než jen pouhým kusem města ve volné krajině? Kvalita veřejných prostranství je jedním z klíčových témat současné architektury a urbanismu i proto, že její význam je zřejmý nejen architektům. Veřejná prostranství jsou i v době vypjatého individualismu, stále něčím společným, sdíleným. Zabývat se jejich estetickou povahou na obecné úrovni tak dává smysl. Cílem studie je nabídnout srozumitelné východisko pro tvůrčí uchopení venkovskosti. Vychází z interpretace těch rysů prostředí, které bývají architekty považovány za hodnotné, a nabízí tak teoretickou oporu, o níž mohou projektanti opřít své úvahy a argumenty především při tvorbě veřejných prostranství.
Autoři
Rýpar, V.
Publikováno v
In: Venkovská krajina 2016. Praha: CZ-IALE, 2016. pp. 116-122. Venkovská krajina. ISBN 978-80-7458-083-3.
Rok
2016
Související lidé
Anotace
Tento článek je věnován povaze a vzhledu hmotného prostředí našich vesnic – nikoliv domům, ale prostoru mezi domy. Nabízí možný výklad termínu venkovský charakter prostředí, který se často a v mnoha oblastech používá, aniž by však bylo jasné, co se pod ním dnes vlastně rozumí. V následujících řádcích se budu věnovat venkovskému charakteru jako vlastní kulturní hodnotě. Východiskem pro mě bude hmotné prostředí venkova, posuzované právě z architektonického hlediska (ve smyslu formálního vyjádření obsahu).
Autoři
Rýpar, V.
Publikováno v
In: Proměny hodnoty architektonického díla v čase. Praha: České vysoké učení technické v Praze, Fakulta architektury, 2015. p. 64-85. ISBN 978-80-01-05891-6.
Rok
2015
Související lidé
Anotace
Zabývat se proměnou hodnoty venkova jako architektonického díla se může z mnoha důvodů jevit jako provokace – a jedná se o názor oprávněný. Samotný pojem venkov, přestože bývá široce užíván, nemá jasný obsah a v krajních případech dokonce bývá chápán i jako bezobsažný. Přesto se k němu jako k architektonickému objektu vztáhnout můžeme. Ačkoli je výtvorem bez jasného konceptu, výtvorem, který nelze jednoznačně datovat a jehož adaptace probíhají již od nepaměti, má své uživatele, má své stavebníky i architekty a je zcela nepochybně i hmotné povahy.
Autoři
Pavel, M. - Veřtátová, E. - Vicherková, V. - Tichá, J. - Rýpar, V. - Mergerová, K., - Boudová, P.
Publikováno v
Praha: České vysoké učení technické v Praze, Fakulta architektury, 2015. ISBN 978-80-01-05891-6.
Rok
2015
Anotace
Publikace představuje různorodé pohledy na proměny hodnoty architektonického díla v čase. Doba vzniku architektonického nebo urbanistického díla, neovlivňuje jen jeho vzhled, ale má vliv také na jeho hodnocení (přijetí / odmítnutí) odbornou a laickou veřejností. Vztah lidí k danému dílu přitom nemusí být konstantní, ale může se v čase vyvíjet. Jednotlivé kapitoly reflektují tento vývoj. Výběr témat není omezen pouze na špičkovou architekturu. Stejně tak doba vzniku samotného díla není zásadní. Publikace se tak snaží postihnout co nejširší spektrum stavebního fondu.

Za obsah této stránky zodpovídá: prof. Ing. arch. Petr Vorlík, Ph.D.