Výzkumné projekty

Hostování zahraničních lektorů pro výuku v ateliéru v navazujícím magisterském studiu - Winy Maas a Javier Arpa Fernandez

Hostování zahraničních lektorů pro výuku vysokých škol v oblasti umělecké a kreativní tvorby - pro altelier - volné zadání. Winy Maas a Javier Arpa Fernandez

Na základě analýz, mapování a hodnocení současného kontextu (od městského prostoru, přes potraviny, vodu, energii, mobilitu nebo lesy) budou studenti a studentky vytvářet, vizualizovat a hodnotit nápady na téma BioHouse.

Ateliér bude oficiálně zakončen veřejně přístupnou výstavou, která je určena odborné i laické veřejnosti. Výstava bude při svém otevření doplněna o prohlídku modelu, rozhovory s hosty a následnou debatu na téma The Biohouse (Body, room, home, city, or world…everything is nature).

V akademickém roce 2022-23 byl na Fakultě architektury ČVUT v Praze otevřen nový samostatný Ateliér hostujícího profesora, jehož cílem je přilákat mezinárodně uznávané osobnosti, které by fakultu propojily s nejaktuálnějšími evropskými a světovými architektonickými tématy a inovativními metodami výuky.

Prvním, kdo přijal roli hostujícího profesora nově založeného ateliéru, byl světově uznávaný nizozemský architekt Winy Maas, profesor na TU Delft, zakladatel think-tanku The Why Factory, který zkoumá možnosti rozvoje měst budoucnosti, a ateliéru MVRDV, oceňovaného za inovativní přístup k architektuře budov, měst i krajiny. Jeho práce na fakultě byla inspirací pro studující, pedagogy i odbornou veřejnost a přispěla k prestiži Českého vysokého učení technického jako výukové a výzkumné instituce globálního významu.

Pod vedením Winyho Maase a jeho asistenta architekta Javiera Arpa Fernándeze se uskuteční v průběhu semestru 3 intenzivní bloky soustředěné výuky v rámci předmětu Ateliér volné zadání (ATVZ). 

V rámci ATVZ je možné zpracovávat zadání ze všech autorizačních oborů ČKA – architektura, urbanismus a územní plánování nebo krajinářská architektura. Zadání ateliéru může být zpracováno na úlohy z aktuálně nabízených témat povinných ateliérů v příslušném semestru. Kromě témat stanovených v povinných ateliérech umožňuje ATVZ širší volbu zadání např. návrh veřejného prostoru, návrh vybrané části krajiny, návrh územního plánu nebo koncepční zadání.

Daná operace je podpořena z finančních prostředků Evropské unie.

Za obsah této stránky zodpovídá: prof. Ing. arch. Petr Vorlík, Ph.D.