Výzkumné projekty

Kvalitní a udržitelná veřejná výstavba: funkční specifikace, rozhodování a komunikace ve stavebních projektech

Autoři
Matuška, T. - Plos, J. - Mančík, Š. - Kuzmič, M. - Pomyjová, E. - Vácha, T., - Liška, M.
Publikováno v
[Research Report] Praha: CESKE VYSOKE UCENI TECHNICKE V PRAZE, 2020. Report no. VZP/36/2020/03-TL02000357-V3.
Rok
2020
Anotace
Cílem studie bylo poskytnout městu Čelákovice podklad pro přípravu konkrétního investičního záměru a získat zpětnou vazbu pro vyvíjenou metodiku. Na studii se podíleli zástupci všech klíčových oborů – architekti, ekonomové, energetici, právníci a sociální vědci. Předmětem ověřování byla iniciační fáze stavebního procesu – tzv. podnět investičního záměru. Studie obsahuje zpracování podnětu investičního záměru rekonstrukce objektu bývalé školy v Sedlčánkách. Důraz byl kladen na mapování potřeb obyvatel města, neziskových organizací a občanských iniciativ a na technické a provozní možnosti objektu. Závěry studie poskytují podklad pro rozhodování o dalším osudu budovy.
Autoři
Plos, J. - Vácha, T. - Kuzmič, M. - Mančík, Š. - Matuška, T. - Pomyjová, E., - Liška, M.
Publikováno v
[Research Report] Praha: CESKE VYSOKE UCENI TECHNICKE V PRAZE, 2020. Report no. VZP/36/2020/02-TL02000357-V2.
Rok
2020
Anotace
Podkladová studie Bariéry v přípravě kvalitních a udržitelných budov a nástroje jejich odbourávání - VERZE 1. Studie shrnuje výstupy mapování cílových skupin projektu a přístupy jednotlivých disciplín reprezentovaných v projektu. Projekty výstavby a rekonstrukcí veřejných budov se často potýkají s limitovanou časovou a personální kapacitou zadavatele a opomíjením přípravné fáze (zejména u obcí pod 20 tisíc obyvatel). V důsledku toho není zadavatel schopný zformulovat kvalitní zadání pro veřejnou zakázku s ohledem na využití a provoz budovy nebo zhodnotit, zda využít institut architektonické soutěže. Veřejné stavební zakázky často nereflektují potřeby cílových skupin a vliv budov na životní prostředí, mikroklima města a kvalitu života. Aktuální verze studie je používána stále jako živý dokument po celou dobu realizace projektu, na konci bude realizována VERZE 2.
Autoři
Matuška, T. - Plos, J. - Kuzmič, M. - Mančík, Š. - Pomyjová, E. - Vácha, T., - Liška, M.
Publikováno v
[Research Report] Praha: CTU. University Centre of Energy Efficient Buildings, 2021. Report no. TL02000357-V4.
Rok
2021
Anotace
Účelem případové studie bylo ověření postupu přípravy stavebního projektu s využitím nástroje KVEST.cz včetně dílčích manuálů a šablon. Náplní studie pak byla spolupráce řešitelského týmu při tvorbě strategie revitalizace statku a zadání projektu pro objekt školní budovy ve vazbě na celkovou koncepci revitalizace statku. Dokument shrnuje dílčí doporučení a podklady, které obec v rámci procesu obdržela a cenné lekce, které získal v rámci spolupráce řešitelský tým. V rámci spolupráce s obcí Bašť bylo navrženo a verifikováno několik dílčích manuálů a šablon, které byly následně zapracovány do nástroje KVEST.cz.

Za obsah této stránky zodpovídá: prof. Ing. arch. Petr Vorlík, Ph.D.