Zprávy

Materiály z uplynulé přednášky - Jak zpracovat BP?

Vstupní přednáška pro zpracování studie k bakalářské práci – ATZBP se konala ve čtvrtek 29. února 2024 od 17:30 v posluchárně 155 Gočár. Představili se vedoucí a pedagogové Ústavů stavitelství I, II a Ústavu nosných konstrukcí.

VIDEOSTREAM POD ODKAZEM:

11_BP_zaznam_240229.mp4

POZVÁNKA

V úvodní část přednášky vám Ing. Aleš Marek, Ph.D. stručně zrekapituluje základní informace a požadavky na Studii k bakalářské práci (ATZB), vysvětlí vám její cíl, včetně návaznosti na akcenty navazující Bakalářské práce (BP): stavebně-architektonické detaily, interiérový prvek, šetrný návrh – modrozelená architektura, řešení vnějších prostor, vč. vegetačních úprav apod. Ozřejmí vám jak obsah tak i rozsah ATZB, vč. návrhu skladby částí ATZB, v její vazbě na platnou legislativu a na základní technické požadavky na stavby.

V části týkající se stavitelství vám Ing. arch. Jan Hlavín, Ph.D., vysvětlí vzájemný vztah architektonického návrhu a jeho technického řešení, vč. detailů, vazby na interiér a okomentuje příklady z realizovaných staveb.

Ing. Miloš Rehberger se zaměří na modulaci staveb ve vazbě na její konstrukční část, na řešení stavebních detailů z hlediska stavebné fyziky (akustika, tepelná technika) a na fasády staveb, a to zejména na Lehké obvodové pláště (LOP). Svůj výklad zakončí také příklady z realizovaných staveb. 

Doc. Dr. Ing. Martin Pospíšil, Ph.D. vás provede postupem při navrhování nosných konstrukcí, včetně jejich dimenzování, a vysvětlí vám požadavky na grafickou a výpočtovou část vaší BP, týkající se stavebně konstrukčního řešení. 

Ing. Zuzana Vyoralová, Ph.D. vám v části technického zařízení budovy (TZB) vysvětlí jak koncipovat návrh TZB, jak napojit budovu na infrastrukturu a jak toto zakreslit do koordinační situace. Součástí její přednášky budou také koncové prvky TZB a požární bezpečnost stavby. 

Součástí přednášky, pro zájemce o zpracování navazující BP metodou BIM, jsou i požadavky a postupy pro tvorbu informačního modelu stavby již v části. Ing. arch. Ondřej Vápeník vysvětlí použití SW Archicad a Ing. arch. Martin Bukovský SW Revit. Jejich výklad bude opět doplněn ukázkami z projektové praxe. 

V závěrečné části vám přednášející navrhnou způsob, jak by měla probíhat vzájemná spolupráce na ose Bakalář – Konzultant tak, aby výsledek vaší ATZB a i BP byl co nejlepší. Po přednášce vám, v rámci diskuse, rádi zodpovíme vaše dotazy.

Všichni zainteresovaní, včetně vedoucích ateliérů, jsou srdečně zváni a těšíme se také na
společnou diskusi v závěrečné části přednášky. 

Za všechny přednášející Ing. Aleš Marek, Ph.D., vedoucí Ústavu stavitelství I.

Za obsah této stránky zodpovídá: Ing. Aleš Marek, Ph.D.