Lidé

Ing. arch. Dalibor Dzurilla

Výzkumné projekty

Hlavní řešitel
Dzurilla, D.
Řešitelský tým
Trvání projektu
2022
Anotace
V minulých ročnících grantové soutěže jsme úspěšné a systematicky řešili (A) Kategorizaci digitálních skic pro komunikaci (B) Kategorizaci nástrojů pro digitální skicování. Které byly i úspěšně publikovány na konferenci eCAADe21.(C) Rozhovory s architektama na téma skice a nástroje pro ověření teoretického rámce. Zde vzišli zasadní zjištění ohledem efektivity skicování ve fázích konceptu návrhu kdy není možno rendrovat protože nejsou detaily. Za nejdůležitější aspekt digitální i tradiční skice byla potvrzena interaktivita s klientem. V tomto roce bychom rádi grantové prostředky zaměřili na prozkoumání této interaktivity ve fázích konceptu návrhu a to konkrétně na výjezdu do Canady - Montreal. Kde o daný výzkum projevili zájem Tomas Dorta z Montrelské univerzity designu - projekt HYVE3D (od r.2014) a Hadas Sopher z Fakulty Architektury v Nantes (výzkum: interakce ve fázích designu), která se výzkumu taky osobně účastní. V daném výzkumu můžou přinést velice cenné poznatky interaktivity. Díky jejích zázemí a legálních smluv je zde veliký přínos nejen pro můj výzkum, ale celkově pro obor architektura v ČR.
Hlavní řešitel
Trvání projektu
2021
Anotace
Co je to efektivní komunikace? Jak může architekt zefektivnit pomocí digitální skicování komunikační vztah a zároveň ušetřit zdroje jako čas, finance, energie, při procesu návrhu? V druhém roce výzkumu bych rád experimentem přešetřil několik případů architektů, jak pracují s digitální skici a bez ní, kde jim ulehčuje fungování a komunikaci. V druhé části bych rád využil tento grant k dotazníkovému šetření klientské části vztahu. Jak vnímají digitální skici oni. Průnikem těchto dvou množin chci získat kritéria: faktory efektivity ve vztahu architekt a klient.
Hlavní řešitel
Trvání projektu
2020
Anotace
Projekt je zaměřen na kategorizaci a zmapování architektonických digitálních skic/ vizualizací pořizované architektem v procesu návrhu studie ve fázích analýza, koncept, design a prezentace pro klienta. V týmu jsou dvě úspěšné řešitelky SGS. Výzkum dále navazuje na výzkum Kateřiny Novákové "Collaborative sketching". A propojuje se s výsledky výzkumu Ladislavy Fialkové "data-mining". Výsledky budou přínosem pro další výzkum disertační práce, tak i pro ústav digitálního navrhování a modelování.

Za obsah této stránky zodpovídá: doc. Ing. arch. Dana Matějovská, Ph.D.