Ateliéry

Ateliér Salzmann

A

Praha – Kladno

LS 2024

Zadání

Železniční spojení Prahy a Kladna je každým rokem více využívané, stále více lidí z Kladna či Hostivic dojíždí do Prahy každý den vlakem. Postupně probíhající kompletní modernizace trati, zrychlení jízdní doby a vyšší frekvence vlaků budou pro všechny obce na trati znamenat doslova revoluci. Cestování vlakem úplně změní jejich image a zásadně zvýší jejich atraktivitu nejen pro bydlení, ale také pro pracoviště ve službách či administrativě, pro obchod, hromadné ubytování, volnočasové aktivity či rekreaci.    

Budeme se zabývat otázkou, co znamená tato plánovaná modernizace tratě pro okolní krajinu, její funkčnost, jaký dopad bude mít zvýšení intenzity dopravy na místní biodiverzitu a migraci živočichů? Jakým způsobem změní místní hydrologický systém? Jaký bude mít vliv na prostupnost krajiny pro lidi a pro zvířata?

Společně budeme hledat odpověď na otázku: jakým způsobem lze plánovanou stavbu využít jako příležitost ke zlepšení mnoha dnes vážně narušených parametrů krajiny?

Na základě společného poznání území a dílčích analýz současného stavu území mezi Prahou a Kladnem pojmenujeme limity a potenciály území a vypracujeme společnou vizi. Tato první část práce bude probíhat v týmu ve spolupráci s atelierem prostorového plánování. V další části si každý ze studentů vybere část území, nebo vrstvu krajiny dle vlastního uvážení pro detailní zpracování.

Zadání připravujeme ve spolupráci s Ateliérem Šindlerová, specializovaným na prostorové plánování a dopravní urbanismus.

Terénní výjezd do lokality se uskuteční ve čt 22.2. odpoledne 14-18, případné pokračování pak v po 26.2.

 

SETKÁNÍ  V ATELIÉRU 651

Pondělí 12. 2. (po skončení společných prezentací)

Zájemci zasílejte svá portfolia a stručný motivační text na téma "ateliérové zadání, které mě zaujalo a proč ho chci zpracovávat" na e-mail: Klara.Salzmann@cvut.cz,  becvazuz@fa,cvut.cz, pozdetom@student.cvut.cz

C

DP / DSN

LS 2024

Zadání

Diplomní seminář

Diplomová práce

Za obsah této stránky zodpovídá: doc. Ing. Klára Salzmann, Ph.D.