Škola architektury

Třetí ročník studentské vědecké konference Škola architektury 2024: Hlavou a rukama pořádá Ústav navrhování II. Cílem je sdílet aktuální přístupy k výuce prostřednictvím projektů, které studující sami navrhnou i postaví, a hledat cestu k dalšímu směřování design-build programů v České republice.

Zkušenosti ze zahraničí nabídnou tři řečníci: průkopník design-build výuky Michael Hughes, bývalý vedoucí katedry architektury na American University in Sharjah ve Spojených arabských emirátech a Marie a Keith Zawistowski z ENSA Grenoble ve Francii. Ti předtím řadu let působili na Virginia Tech ve Spojených státech a design-build výuce se začali věnovat poté, co se jako studenti účastnili projektu Rural Studia pod vedením Samuela Mockbeeho. Společně vedou kancelář onSITE.

Konferenci zahájí 11. dubna přednáška Latentní potenciál všednosti Ricka Sommerfelda, předního vyučujícího design-build projektů ve Spojených státech, kde má tento způsob výuky své kořeny a je nejvíce rozšířen. Sommerfeld vede Colorado Building Workshop na univerzitě v Denveru a v dubnu bude na FA ČVUT působit jako Fulbrigh Specialist. 

Konference i přednáška se konají na Fakultě architektury ČVUT, Thákurova 9, Praha 6. Přednáška Ricka Sommerfelda se uskuteční 11. dubna v 18.00 hodin v posluchárně 155 Gočár, konference 12. dubna v akváriu 152/153. Události proběhnou v angličtině, vstup je zdarma. Debaty se lze zúčastnit i bez předložení abstraktu.

Open call

Vítány jsou příspěvky studujících bakalářského, magisterského nebo doktorského studia, kteří dostali při studiu architektury příležitost účastnit se design-build projektů na kterékoliv škole architektury v Česku. Obsah příspěvku by měl shrnout průběh projektu (zadání, způsob práce ve skupině, hlavní výzvy semestru) a představit autentickou osobní zkušenost z pohledu studenta.  Předpokládaná délka příspěvku je 8–10 min (bude upřesněno podle počtu příspěvků) a měl by být přednesen v angličtině. 

Název příspěvku s krátkou anotací (max 800 znaků vč. mezer) zašlete do 25. března koordinátorce konference Šárce Malošíkové.

Z konference bude pořízen sborník, v němž budou zveřejněny texty účastníků. Texty bude možné odevzdat do června 2024. Jejich délka by měla být 2–5 normostran (3600–6000 znaků vč. mezer) a mohou být napsané v češtině nebo v angličtině. 

Konference je pořádána za podpory grantu SVK 57/24/F5.

Organizační tým

Ing. arch. Šárka Malošíková, koordinátorka 

Ing. arch. Martin Čeněk, Ph.D. 

doc. Ing. arch. Dalibor Hlaváček, Ph.D. 

Ing. arch. Karel Goláň 

Ing. Bc. Marta Waloszková 

Program

Ranní blok

9.00 Úvod, Dalibor Hlaváček
9.15 Zahraniční host - Michael Hughes: Crafting a Design Build Curriculum on the Arabian Peninsula
10.15 přestávka na kávu
10.30 Kristýna Smržová: Design and Build at Faculty of Architecture, BUT
10.50 Šárka Malošíková: Design and Build at Faculty of Architecture, CTU: Where Do We Go From Here?
11.15 Roman Hrabánek a Lukáš Kalivoda: Learning from Building a Mountain Shelter Together: A Retrospective Outlook
11.30 Monika Pečená, Juraj Vronka a Václav Železník: Footbridge in Sv. Petr “Fošínka”
11.45 Petra Biliková, Tereza Smažinková, Matěj Střecha: Invisible Footbridge
12.00 Jan Stuchlík, Michal Zapletal: Footbridge over Pudlava – “The French Fries”
12.15 Veronika Vávrová: Footbridge “Klínovvka”
12.30 přestávka na oběd

Odpolední blok

14.00 Zahraniční hosté - Marie & Keith Zawistovski: Simple Tools
15.00 přestávka na kávu
15.15 Kulatý stůl: Design-Build Education
16.15 Závěrečné shrnutí, Rick Sommerfeld

Za obsah této stránky zodpovídá: Ing. arch. Kateřina Rottová, Ph.D.