Výzkumné projekty

Revitalizace městských obytných celků sídlištního typu s důrazem na řešení jejich prostorového uspořádání a organizaci veřejného prostranství

Autoři
Kohout, M. - Molnárová, J. - Tichý, D., - Tittl, F.
Publikováno v
[Certified Methodology (for RIV)] 2021.
Rok
2021
Anotace
Cílem předložené metodiky je představit postup, jak současná česká sídliště přiblížit požadavkům na soudobé město: eliminovat hlavní nedostatky sídlištní zástavby jako např. nízkou adaptabilitu, deficit pracovních příležitostí i bydlení vyššího standardu, absenci soukromých a sdílených venkovních ploch, jakož i neadresnost veřejného prostoru, neintuitivní systém dopravní obsluhy a nižší počet parkovacích stání atd. při zachování jejich hlavních předností, za které je možné považovat např. otevřenost zástavby, vysoký podíl zelených ploch, hospodárnou hustotu zástavby, dostupnost základní občanské vybavenosti apod. Konečným smyslem metodiky je vytvořit ze sídlišť plnokrevná převážně středněpodlažní zahradní města při zohlednění individuálních podmínek lokality.
Autoři
Kohout, M. - Tichý, D. - Hudeček, T. - Tittl, F. - Molnárová, J., - Kubánková, J.
Publikováno v
[Research Report] 2020. Report no. V2.
Rok
2020
Anotace
Součástí analýzy uplatnění inovativních technologií a inovativních řešení v bytové výstavbě je zhodnocení použitých řešení v šesti západoevropských projektech a rozdílů specifik českých a západoevropských sídlišť. Výsledek je doplněn o katalog nástrojů revitalizace sídlištních celků, který v několika měřítkových úrovních ilustruje možné prostorové úpravy na sídlištích.
Autoři
Kohout, M. - Tichý, D. - Hudeček, T. - Tittl, F. - Molnárová, J. - Kubánková, J., - Petrus, E.
Publikováno v
[Research Report] 2020. Report no. V1.
Rok
2020
Anotace
Součástí Analýzy obecných podmínek přípravy a realizace revitalizace obytných celků po roce 2020 je zhodnocení vývoje regeneračních politik ve Francii, Holandsku, Německu a v ČR a vyvození závěrů a doporučení pro nastavení regeneračních politik v ČR.
Autoři
Tittl, F. - Kohout, M., - Jahodová, Š.
Publikováno v
In: Město dobré pro život. Brno: Ústav územního rozvoje, 2022. p. 24-28. ISBN 978-80-7663-037-6.
Rok
2022
Anotace
Hlavním cílem plánování v měřítkové úrovni lokalit a bloků je prostorová koordinace jednotlivých záměrů, stanovení podrobnějších podmínek pro jednotlivé stavebníky a objemová stabilizace zástavby. Přes historicky bohatou zkušenost s koordinací výstavby v tomto měřítku došlo v regionu střední a východní Evropy v období socialistického vývoje k významné diskontinuitě v koordinací výstavby v tomto měřítku, s jejíž důsledky se naše plánování vyrovnává dosud. Článek pojmenovává současné výzvy plánování na této úrovni a nabízí zkušenost se zpracováním tří typů zakázek v této měřítkové úrovni. Územní studii Libuš jako ukázku koordinace aktérů a garanci veřejného vybavené v heterogenním území s významným rozvojovým potenciálem. Dále uplatnění flexibilní regulace nového centra Nových Dvorů, v lokalitě s dominantním majetkovým postavením městského developera. Posledním příkladem je území Florence jako příklad koordinace v dopravně a společensky extrémně exponované pražské lokalitě v majetkové držbě dvou soukromých vlastníků.
Autoři
Kohout, M. - Kohout, M. - Hudeček, T. - Tittl, F. - Abík, J., - Molnárová, J.
Publikováno v
[Research Report] 2021. Report no. V4.
Rok
2021
Anotace
Pilotní projekt zpracoval vzorový návrh revitalizace sídliště ve Štětí a jeho dopracování do stupně dokumentace pro stavební povolení.

Za obsah této stránky zodpovídá: prof. Ing. arch. Petr Vorlík, Ph.D.