Výzkumné projekty

Modely oceňování veřejných statků pro účely prostorového plánování.

Autoři
Vorel, J. - Franke, D. - Benešová, I. - Gabaš, O. - Kacarevic, S., - Makovský, L.
Publikováno v
Urbanismus a územní rozvoj. 2022, 2022(6), 8-22. ISSN 1212-0855.
Rok
2022
Anotace
Článek presentuje výsledky výzkumného projektu , jehož cílem je navrhnout a aplikovat metody oceňování veřejných statků pro účely prostorového plánování. Výzkum se zaměřuje na metody hedonických cen, které využívá k odhadování ekonomických efektů blízkosti stanic metra, železničních stanic, veřejných prostranství, parků, přírodních ploch a školských zařízení. V úvodu jsou představeny různé pohledy na hodnocení veřejných statků a obvykle používané hodnotící metody. Následuje představení teorie, způsobu odhadování a oblastí využití hedonických cen. Článek dále prezentuje výsledky obsáhlé rešerše studií hedonických cen realizovaných v ČR a zejména v zahraničí. Jádrem článku je představení výsledků aplikace metody hedonických cen na hodnocení ekonomických efektů veřejných statků na území hl. m. Prahy a Středočeského kraje. Výsledky ukazují významné lokální ekonomické efekty veřejných statků, například stanice metra ve vzdálenosti do 600 m od nemovitosti zvyšuje její cenu o 4,2 %, přítomnost parku ve vzdálenosti do 300 m zvyšuje cenu nemovitosti o 1 % a zvýšení podílu přírodních ploch v okolí 800 m od nemovitosti zvyšuje její cenu o 1,2 %. Analýza rovněž ukázala, že základní škola, která vykazuje ve školských matrikách nadané žáky, zvyšuje ceny spádových nemovitostí o 1 %. Článek uvádí řadu dalších odhadů ekonomických efektů. V závěru jsou uvedeny jak přínosy metod hedonických cen, tak i jejich limity, které vyplývají zejména z omezené datové základny, komplexní provázanosti efektů v území a významné heterogenity vlastností území.
Autoři
Vorel, J. - Franke, D., - Gabaš, O.
Publikováno v
[Software] 2023.
Rok
2023
Anotace
Softwarová aplikace umožňuje na základě dat o cenách a parametrech nemovitostí statisticky odhadovat vliv jednotlivých charakteristik veřejných statků na cenu nemovitosti a parametricky definovat hedonickou funkci. Tímto způsobem je možné kalkulovat užitnou hodnotu veřejných statků a ověřovat dopad plánovaných změn charakteristik veřejných statků na jejich užitnou hodnotu a na komerční potenciál území.
Autoři
Vorel, J. - Franke, D. - Benešová, I. - Gabaš, O. - Kačarevič, S.A., - Makovský, L.
Publikováno v
Praha: Czech Technical University in Prague, 2023. ISBN 978-80-01-07218-9.
Rok
2023
Anotace
Publikace seznamuje čtenáře s metodami hedonických cen a jejich aplikací na odhadování ekonomických efektů veřejných statků pro účely plánování a řízení územního rozvoje. Publikace se zaměřuje na vybrané druhy veřejné infrastruktury: občanské vybavení, dopravní infrastrukturu, zelenou infrastrukturu a veřejná prostranství a poskytuje praktický návod, který krok po kroku ukazuje, jak lze z dostupných dat odhadovat ekonomické efekty realizovaného i plánovaného rozvoje veřejné infrastruktury.

Za obsah této stránky zodpovídá: prof. Ing. arch. Petr Vorlík, Ph.D.