Výzkumné projekty

Parkinsonova nemoc a architektura

Autoři
Tomandl, J. - Šestáková, I.
Publikováno v
Praha: Vydavatelství ČVUT v Praze, 2016. ISBN 978-80-01-06075-9.
Rok
2016
Anotace
Parkinsonova choroba je neurodegenerativní onemocnění centrální nervové soustavy, které přímo souvisí s úbytkem nervových buněk v mozku. Ty produkují dopamin - přenašeč informací. Vzhledem k chybějícímu dopaminu mozek nedokáže přenést informaci k pohybovému aparátu a dochází tak k postupné ztrátě kontroly nad pohybem. Cílem je ukázat rozdílné potřeby osob s Parkinsonovou chorobou a vliv architektonického a materiálového řešení na jejich orientaci a soběstačnost při minimální nutnosti dodatečně implementovat kompenzační prvky.
Autoři
Tomandl, J. - Šestáková, I.
Publikováno v
In: Stárnutí 2016. Praha: Univerzita Karlova v Praze, 3. lékařská fakulta, 2016. pp. 178-184. ISBN 978-80-87878-22-4.
Rok
2016
Anotace
Prostředí, ve kterém žijeme, má svůj přirozený historický vývoj a v průběhu dějin si ho lidé vždy přizpůsobovali tak, aby co nejlépe vyhovovalo jejich potřebám. Od roku 1985 se objevuje v českém legislativním prostředí materiál, který upravuje tvorbu prostoru pro osoby s omezenou schopností pohybu a orientace. V současné době tuto problematiku řeší zejména prováděcí vyhláška stavebního zákona č. 398/2009 Sb. O obecných technických požadavcích zabezpečujících bezbariérové užívání staveb (MMR, 2009. Jejím účelem je zajistit, aby nové i rekonstruované stavby a veřejný prostor byly obecně přístupné pro co největší množství lidí včetně obyvatel se zdravotním znevýhodněním, rodičů s kočárky apod. Principy navrhování prostředí, které by bylo vhodné pro osoby s Parkinsonovou nemocí, však zatím nejsou nijak definovány a následně zohledněny v normových a legislativních materiálech ani v architektonických manuálech. Aby mohl architekt vhodně navrhnout prostředí pro tuto specifickou skupinu, musí její potřeby nejdříve pochopit. Spolupráce s odborníky v oblasti neurologie a Parkinsonovy nemoci. Spolupráce s pacienty s diagnostikovanou Parkinsonovou nemocí v různých stádiích. Dotazníkové šetření. Research by design. Cílem projektu je ukázat, že vhodným návrhem architektonicky vytvořeného prostředí je možné kompenzovat některé příznaky nemoci a umožnit tak nemocnému delší setrvání v samostatném životě, jak ve vlastní vhodně upravené domácnosti, tak ve veřejném prostoru. Kvalitní a promyšlený návrh může oddálit i nutnost stěhování se do specializovaných finančně náročnějších zařízení bez vazby na známé prostředí. Výsledkem je pak přínos pro jedince, jeho okolí i celou společnost z hlediska společenského, sociálního i ekonomického.
Autoři
Tomandl, J.
Publikováno v
In: Sborník abstrakt - Dostupné a důstojné bydlení pro všechny II.. Praha: České vysoké učení technické v Praze, Fakulta architektury, 2016. pp. 24-25. ISBN 978-80-01-06053-7.
Rok
2016
Související lidé
Anotace
Prostředí, ve kterém žijeme, má svůj přirozený historický vývoj a v průběhu dějin si ho lidé vždy přizpůsobovali tak, aby co nejlépe vyhovovalo jejich potřebám. Od roku 1985 se objevuje v českém legislativním prostředí materiál, který upravuje tvorbu prostoru pro osoby s omezenou schopností pohybu a orientace. V současné době tuto problematiku řeší zejména prováděcí vyhláška stavebního zákona č. 398/2009 Sb., O obecných technických požadavcích zabezpečujících bezbariérové užívání staveb. Jejím účelem je zajistit, aby nové i rekonstruované stavby a veřejný prostor byly obecně přístupné pro co největší množství lidí, včetně obyvatel se zdravotním znevýhodněním, rodičů s kočárky apod. V současné době nejsou principy navrhování prostředí, které by bylo vhodné pro osoby s Parkinsonovou nemocí, nijak zohledněny v normových a legislativních materiálech ani v architektonických manuálech. Aby mohl architekt prostor vhodně navrhnout, musí tyto potřeby pochopit. Vhodným návrhem architektonického prostoru je možné kompenzovat některé příznaky nemoci a umožnit tak nemocnému delší setrvání v samostatném životě - ve veřejných budovách i ve vlastní vhodně upravené domácnosti. Oddálí se tak i nutnost stěhovat se do specializovaných, finančně náročnějších zařízení bez vazby na okolní společenský život. Výsledkem je přínos pro jedince, jeho okolí i celou společnost z hlediska sociálního i ekonomického.
Autoři
Tomandl, J. ed. - Novotná, K. ed., - Málková, M. ed.
Publikováno v
Praha, 2016-11-01. Praha: České vysoké učení technické v Praze, Fakulta architektury, 2016. ISBN 978-80-01-06053-7.
Rok
2016
Autoři
Tomandl, J. - Šestáková, I.
Publikováno v
In: Pražské gerontologické dny 2016. Česká alzheimerovská společnost, o.p.s., 2016. p. 22.
Rok
2016
Anotace
Prostředí, ve kterém žijeme, má svůj přirozený historický vývoj a v průběhu dějin si ho lidé vždy přizpůsobovali tak, aby co nejlépe vyhovovalo jejich potřebám. Od roku 1985 se objevuje v českém legislativním prostředí materiál, který upravuje tvorbu prostoru pro osoby s omezenou schopností pohybu a orientace. V současné době tuto problematiku řeší zejména prováděcí vyhláška stavebního zákona č. 398/2009 Sb. O obecných technických požadavcích zabezpečujících bezbariérové užívání staveb. Jejím účelem je zajistit, aby nové i rekonstruované stavby a veřejný prostor byly obecně přístupné pro co největší množství lidí, včetně obyvatel se zdravotním znevýhodněním, rodičů s kočárky apod. V současné době nejsou principy navrhování prostředí, které by bylo vhodné pro osoby s Parkinsonovou nemocí, nijak zohledněny v normových a legislativních materiálech ani v architektonických manuálech. Aby mohl architekt prostor vhodně navrhnout, musí tyto potřeby pochopit. Vhodným návrhem architektonického prostoru je možné kompenzovat některé příznaky nemoci a umožnit tak nemocnému delší setrvání v samostatném životě - ve veřejných budovách i ve vlastní vhodně upravené domácnosti. Oddálí se tak i nutnost stěhovat se do specializovaných, finančně náročnějších zařízení bez vazby na okolní společenský život. Výsledkem je přínos pro jedince, jeho okolí i celou společnost z hlediska sociálního i ekonomického.
Autoři
Tomandl, J. - Novotná, K.
Publikováno v
TZB-info: portál pro technická zařízení budov. 2016, ISSN 1801-4399.
Rok
2016
Související lidé
Anotace
Aktuální pozitivní posun v pojetí bezbariérového konceptu v českém veřejném prostoru je nezpochybnitelný, přesto má toto pole architektury stále své rezervy.
Autoři
Dvořák, O.
Publikováno v
In: Dostupné a důstojné bydlení pro všechny. 2015, pp. 143-181. POV. Available from: www.presbariery.cz/konference-a-jednani/2015/konference-bydleni-2015
Rok
2015
Anotace
Předprostor nemocnice kdysi pokrývalo pole, dnes ji pokrývá asfaltové parkoviště. Přemíru asfaltu lze změnit ve prospěch zeleně, zachování a výsadba stromů poskytne stín a zmenší měřítko velkých parkovacích ploch. Urbanistickou osu před vstupem do nemocnice lze zpřístupnit chodcům a změnit ji v estetické jádro území. Nejzajímavější vazby a výhledy na centrum města vznikají na východní hranici areálu, v kontaktu s přiléhající Kozí stezkou. Historická stezka má potenciál přivést do území chodce a nastartovat proces sociálního oživení. Centrum je rozděleno na dva objekty. Charakter budov určuje vztah mezi ortogonalitou nemocničních staveb a přírodní nepravidelností rokle. Orientace k rokli sugeruje možnost rozvinutí rostlé struktury hlouběji do území a dá vzniknout vlídným zákoutím. Tvarová zajímavost budov kombinovaná s jednoduchým a snadno čitelným výrazem navazuje na stavební historii táborského regionu. Prostá forma zděné architektury se světlou omítkou navazuje na původně rozšířený strohý výraz budov bez zdobných prvků.
Autoři
Tomandl, J.
Publikováno v
In: Dostupné a důstojné bydlení pro všechny. 2015, pp. 126-142. POV. Available from: www.presbariery.cz/konference/konference-bydleni-2015
Rok
2015
Související lidé
Anotace
Parkinsonova nemoc je jednou z oblastí s velmi specifickými nároky na užívání prostředí, které není ve vztahu k tvorbě prostoru zakotveno v odborné literatuře, ani legislativě. Tato prezentace představuje základní principy vlivu okolního prostředí na pohyb a orientaci osob s Parkinsonovou nemocí a vhodná prostorová řešení, která vedou k jeho snadnějšímu užívání, zejména v domácím prostředí.
Autoři
Tomandl, J. ed. - Novotná, K. ed.
Publikováno v
Praha, 2015-05-21. 2015. POV.
Rok
2015

Za obsah této stránky zodpovídá: prof. Ing. arch. Petr Vorlík, Ph.D.