Ateliéry

Ateliér Achten–Pavlíček–Sýsová

A

Nová budova FIT ČVUT

LS 2024

Zadání

Soužití Fakulty architektury a Fakulty informačních technologií v jedné budově nebude trvat věčně. ČVUT plánuje postavit FIT vlastní budovu na volné parcele vedle Technické menzy. Umožní tak kolegům zahájit novou a plně samostatnou etapu v jejich nedlouhé existenci. Parcela na rohu ulic Velflíkova a Jugoslávských partyzánů je relativně drobná, ale při chytrém rozvržení funkcí snad dostatečně velká, aby zvládla pojmout novou fakultu. Navíc nabízí i potencionální rozšíření dále do ulice Velflíkova.

FIT nabízí především studium digitálních technologií, FA má úplně jiný program. Měla by být typologie objektu podobná nebo výrazněji odlišná?

Úkolem pro tento semestr je navrhnout novou fakultu FIT ČVUT na místě, které má potenciál zvýšit urbanistickou hodnotu křižovatce Velflíkova a Jugoslávských partyzánů. Musíte zároveň chytře poskládat program, aby byla škola dostatečně velkorysá a přijít s přesvědčivým příběhem pro budovu a pozemek.

B

Serpentine pavilón

LS 2024

Zadání

Od roku 2000 zadává Serpentine každý rok přednímu architektovi navrhnout dočasný letní pavilon. Série návrhů představuje práci mezinárodních architektů, kteří v době pozvání galerie nedokončili stavbu v Anglii. Každý pavilon je dokončen do šesti měsíců a je umístěn na trávníku Serpentine South po dobu tří měsíců, aby jej mohla prozkoumat veřejnost.

Společným jmenovatelem všech pavilonů je čistý architektonický experiment (na všech myslitelných úrovních – koncept, materiál, využití atd.).

Studenti, kteří si vyberou toto zadání, dostanou stejný úkol jako tito přední architekti – tedy navrhnout Serpentine pavilon.

Za obsah této stránky zodpovídá: prof. Dr. Henri Hubertus Achten