Výzkumné projekty

Koncepce územního plánování a disparity v území

Autoři
Maier, K.
Publikováno v
Urbanismus a územní rozvoj. 2016, 19(5), 14-18. ISSN 1212-0855.
Rok
2016
Anotace
Udržitelné společenství – územní podmínky pro sociální soudržnost. Udržitelné hospodaření s územím, udržitelný regionální rozvoj, udržitelné hospodaření veřejného sektoru. Udržitelné využívání přírodních zdrojů a energie. Změny vnějšího prostředí pro územní plánování. Udržitelné územní plánování?
Autoři
Klápště, P.
Publikováno v
Zahrada - Park - Krajina. 2014, 24(3/2014), 20-23. ISSN 1211-1678.
Rok
2014
Anotace
V současné době s rostoucí občanskou emancipací roste poptávka po participaci uživatelů řešeného území na navrhování a plánování jeho úprav a změn. Většina současných textů a úvah věnovaných participaci se věnuje technikám, tedy JAK s občany – uživateli veřejných prostranství diskutovat. Tento text se věnuje obsahu, tedy O ČEM diskutovat a jaké vstupy potřebuje architekt pro svoji práci; a to především v klíčovém momentu – při tvorbě zadání projektu. Prezentovaný přístup k participaci vychází z uvědomění, že je nezbytné a zároveň možné respektovat zároveň potřeby uživatelů ale i profesní odpovědnost a dovednosti architekta i delegovanou odpovědnost veřejné správy.
Autoři
Klápště, P.
Publikováno v
Veřejná správa. 2014,(8), 18-21. ISSN 1213-6581.
Rok
2014
Anotace
Participace veřejnosti, respektive uživatelů výsledného projektu, na navrhování a plánování je u nás vnímána jako stále důležitější téma. Pokud jsou uživatelé zapojeni ve správný čas v postupu navrhování v dobře strukturované diskusi, přinášejí architektovi cenné detailní znalosti o svém vztahu k místu a svých potřebách či mohou dávat zpětnou vazbu k variantám. Na to ale musí být participace včas a kvalitně připravena, nadšení a víra v transparentnost diskuse samy o sobě nestačí. Tento text přináší základní orientaci v rolích v rámci procesu participace a pojmenovává hlavní chyby, kterých se dnes bohužel vyskytuje velké množství; nenahradí však nutné hlubší znalosti a zkušenost potřebné k naplánování participace.
Autoři
Maier, K.
Publikováno v
Urbanismus a územní rozvoj. 2012, 15(5), 12-20. ISSN 1212-0855.
Rok
2012
Anotace
Zázemí velkých českých měst stejně jako obdobná území ve všech zemích středovýchodní Evropy jsou vystaveny silnému suburbanizačnímu / peri-urbanizačnímu tlaku. Na rozdíl od měst v západní Evropě suburbanizace probíhá opožděně a o to rychleji. Přeměna dříve venkovských sídel na suburbánní satelity a vznik nových rozsáhlých logistických, nákupních a montážních center v krajině vyvolává řadu konfliktů a problémů. Teprve postupně vznikají nástroje pro koordinaci a regulaci suburbanizace. Praxe územního plánování a rozhodování úřadů o územním rozvoji však zatím suburbanizaci spíše podporuje a snaží se ji technicky umožnit. Nově vzniklé obytné satelity a peri-urbánní areály bude nutno integrovat do sídelního a funkčního systému, což zajisté bude náročné na zdroje a kapacity a bude to vyžadovat soustředěnou pozornost územního plánování.
Autoři
Maier, K. - Vorel, J. - Vozáb, J. - Bečka, M. - Čtyroký, J. - Klápště, P. - Peltan, T. - Svobodová, K. - Dodoková, A. - Klápšťová, E., - Cach, J.
Publikováno v
Praha: Grada, 2012. ISBN 978-80-247-4198-7.
Rok
2012
Anotace
Kniha se zabývá udržitelným rozvojem území a jeho souvislostmi, zejména vztahy k územnímu plánování, regionálnímu rozvoji, životnímu prostředí, ekonomice a společnosti.
Autoři
Maier, K.
Publikováno v
In: Contemporary problems of urban and regional development. Poznań: Bogucki Wydawnictwo Naukowe, 2011. p. 113-131. vol. 1. ISBN 978-83-62662-58-6.
Rok
2011
Anotace
The text deals with recent, current and expected changes of spatial pattern and use, for which mostly the example of the Czech Republic is presented. These findings are confronted with the prospects of European integration and EU cohesion policies.
Autoři
Franke, D. - Vorel, J., - Maier, K.
Publikováno v
In: 1st International Conference on Cities and their Growth: Sustainability and Fractality. Poznaň: Institute of Socio-Economic Geography and Spatial Management, AMU in Poznan, 2010, pp. 20-
Rok
2010
Anotace
The paper presents the application of theoretical concepts and methodology of land use modelling on prediction of future development of territory. The chosen approach is to replicate the urban growth dynamics of medium-size city region in the form of simulation model and to predict alternative scenarios of future land use pattern. The concept, implementation and validation of simulation model are briefly discussed. The Kappa, Fuzzy Kappa and Fractal dimension measures indicate the correspondence of the simulation model with the alternative random model and with the observation of real land use pattern. While the simulation model outperform the alternative random model in location of family houses and recreation houses, its predictions still has weak correspondence of multi-family houses and region-scale retail facilities with the observed land uses. The paper presents presumable causes of inaccuracy of location predictions and proposes several possibilities of model improvement.
Autoři
Maier, K.
Publikováno v
In: Territorial Development, Cohesion and Spatial Planning. London: Routledge, 2010. p. 266-290. Regions and cities. ISBN 978-0-415-55194-6.
Rok
2010
Anotace
The diversity of the EU increased significantly with the accession of the ECE countries. New patterns of territorial polarisation and disparities have emerged along with revised spatial structures, new mobility patterns and coverage in terms of services and infrastructure.
Autoři
Adams, N. ed. - Cotella, G. ed. - Nunes, R. ed., - Maier, K. ed.
Publikováno v
London: Routledge, 2010. Regions and cities. ISBN 978-0-415-55194-6.
Rok
2010
Anotace
Knowledge and policy development in an enlarged European Union. The book explores how "territorial knowledge communities" contribute to the governance transformation and development of territory.
Autoři
Bečka, M. - Maier, K. - Peltan, T. - Vorel, J., - Dodoková, A.
Publikováno v
Urbanismus a územní rozvoj. 2010, 13(2), 53-59. ISSN 1212-0855.
Rok
2010
Anotace
Článek shrnuje výsledky analýzy, která mapovala výskyt jednotlivých hodnot území v územně analytických podkladech obcí s rozšířenou působností. Rozebírá úskalí, která s analýzou souvisela (především otázky názvosloví, definic, limitů a urbanistických hodnot), vyhodnocuje získaná data a snaží se o jejich zevšeobecnění a vyvození závěrů. V návaznosti na to navrhuje konkrétní kroky pro zkvalitnění sledování hodnot v ÚAP.
Autoři
Bečka, M. - Dodoková, A., - Maier, K.
Publikováno v
In: Seminář - Výzkum pro řešení regionálních disparit v České republice, Sborník příspěvků. Ostrava: ATACO spol. s r.o., 2010, pp. 39-45. ISBN 978-80-254-6457-1.
Rok
2010
Anotace
Příspěvek se zabývá problematikou ochrany a rozvoje hodnot v území ve vztahu ke koncepci územního plánu. Identifikuje hodnoty, které mohou být koncepcí chráněny a jejichž změna může vést k nutnosti tuto koncepci přehodnotit, a navrhuje systém hodnocení míry této změny. Vznikl na Českém vysokém učení technickém v Praze jako součást výzkumného projektu WD-07-07-4 "Koncepce územního plánování a disparity v území".
Autoři
Peltan, T. - Maier, K. - Vorel, J. - Bečka, M., - Dodoková, A.
Publikováno v
In: Seminář - Výzkum pro řešení regionálních disparit v České republice, Sborník příspěvků. Ostrava: ATACO spol. s r.o., 2010, pp. 46-52. ISBN 978-80-254-6457-1.
Rok
2010
Anotace
Tento příspěvek je věnován udržitelnosti koncepce územního plánu. Koncepce územního plánu bývá explicitně definována často jen mlhavě, vycházíme z implicitní koncepce vtělené do původního územního plánu před jeho změnami. Dále jsou definovány možné způsoby narušení udržitelnosti této koncepce, a to buď pozdějšími změnami územního plánu, nebo nejsou naplněny předpoklady, ze kterých koncepce vycházela. Pro posouzení udržitelnosti koncepce územního plánu byla v rámci výzkumu stanovena sada indikátorů, které zohledňují hlavní okruhy možného narušení této koncepce. Zejména jde o otázky širších vztahů, negativního disparitního vývoje, míry expanze a recyklace v území, překročení stanovených prahů a otázku narušení hodnot chráněných koncepcí územního plánu (otázce hodnot je věnován samostatný příspěvek). V závěru příspěvku jsou shrnuty kroky, které budou následovat pro dosažení cíle projektu - vytvoření nástroje pro rozhodování o udržitelnosti koncepce územních plánů.
Autoři
Sýkora, L. - Maier, K., - Mulíček, O.
Publikováno v
Urban Research & Practice. 2009, 2(3), 233-239. ISSN 1753-5069.
Rok
2009
Anotace
Three closely interrelated themes of polycentricity, city regions and territorial disparities are discussed. The focus on polycentric development is framed by the normative goal of sustainable spatially balanced territorial development declared in ESDP and further developed by ESPON and the Interreg III programmes.
Autoři
Maier, K.
Publikováno v
Urban Research and Practice. 2009, 2(3), 319-331. ISSN 1753-5069.
Rok
2009
Anotace
The Policy of Territorial Development of the Czech Republic presents polycentric development, territorial cohesion, improved accessibility and support for regional clusters among its national priorities. This paper analyses the context and position of spatial development policy with reference to its powers and potentials to achieve these goals. It also reviews the recent changes in spatial development, as well as planned infrastructural projects that may influence spatial development towards polycentricity or monocentricity, and discusses which spatial and functional pattern(s) may develop in particular regions of the country. Special attention is devoted to the influence of major infrastructure projects, foreign investments and the prospects of emerging crossborder polycentric systems.
Autoři
Klápště, P. - Klápšťová, E.
Publikováno v
Zahrada-park-krajina. 2008, 17.(3-4), 22-27. ISSN 1211-1678.
Rok
2008
Anotace
Zapojování veřejnosti do menších projektů dětských hřišť, návsí a náměstí se u nás už pomalu zaběhlo a stalo se vcelku běžným. Participace při zpracovávání územně plánovacích podkladů v regionálním měřítku obvyklá rozhodně není, pro leckoho může být dokonce nepředstavitelná. Pracovníci Krajského úřadu Karlovarského kraje přesto zvolili při zadávání územní studie ekonomicky problematického území tento postup. Od zapojení obyvatel si slibovali impuls k oživení regionu zevnitř. Vlastní práce na studii přinesla řadu zajímavých zkušenosti a dala vzniknout velice schopné organizační skupině. Plánovali jsme s občany, členy samospráv i odborníky z celé republiky. Zda se ale podaří region skutečně oživit, musí ukázat teprve čas.
Autoři
Maier, K. - Čtyroký, J. - Vorel, J., - Franke, D.
Publikováno v
Praha: ABF, 2008. ISBN 978-80-86905-47-1.
Rok
2008
Anotace
Publikace se věnuje tématu udržitelného rozvoje v celé šíři jeho chápání a přináší přehled o hledání udržitelného modelu osídlení a sídel v různých dobách a různých zemích. Podrobněji se zabývá tím, jak se udržitelnost rozvoje území sleduje a hodnotí ve vybraných zemích včetně České republiky. Na případových studiích se osvětlují možnosti sledování udržitelnosti územního rozvoje v kontextu českého územního plánování; přitom se využívají ukazatele vycházející z dostupných dat veřejných informačních systémů a ze sledovaných údajů územně analytických podkladů podle stavebního zákona a vyhlášky o územně analytických podkladech, územně plánovací dokumentaci a způsobu evidence územně plánovací činnosti.
Autoři
Maier, K. - Vorel, J. - Čtyroký, J., - Dodoková, A.
Publikováno v
In: České podnikatelství v evropském prostoru 2008. Liberec: Technická univerzita v Liberci, Hospodářská fakulta, 2008, pp. 128-136. ISBN 978-80-7372-430-6.
Rok
2008
Anotace
Práce se věnuje problematice disparitního územního vývoje v regionech a na lokální úrovni. Zabývá se vzájemným vztahem tohoto vývoje a činnosti územního plánování. Pro posouzení tohoto vztahu vymezuje pět okruhů udržitelného rozvoje v území relevantních pro problematiku sledovanou územním plánováním. Pro každý okruh vymezuje indikátory, které mají dostatečnou vypovídací hodnotu pro popis udržitelného rozvoje území v čase (indikace trendu) anebo srovnáním s referenčním územím (komparativní indikace).
Autoři
Maier, K.
Publikováno v
Urbanismus a územní rozvoj. 2008, 11(5)(5), 12-22. ISSN 1212-0855.
Rok
2008
Anotace
Příklady indikace disparit v území založené na kvantitativních datech a využívající GIS analýzy. Podklady pro vyhodnocení vyváženosti vztahu územních podmínek pro hospodářský rozvoj, sociální soudržnost a pro příznivé životní prostředí.
Autoři
Vorel, J. - Maier, K., - Grill, S.
Publikováno v
In: REAL CORP 008: Mobility Nodes as Innovation Hubs. Schwechat-Rannersdorf: Competence Center of Urban and Regional Planning, 2008. p. 477-487. ISBN 978-3-9502139-5-9.
Rok
2008
Anotace
The paper presents an approach to the modelling of urban change on the municipality level that would help the professionals to predict the impact of local plans by development of scenarios on the base of policy options.
Autoři
Maier, K.
Publikováno v
Respekt. 2008,(1), 28-30. ISSN 0862-6545.
Rok
2008
Anotace
Skoro dvě stě let města v celé Evropě zažívala téměř nepřetržité období růstu. Také ekonomika v průmyslové éře dlouhodobě rostla, pokud odhlédneme od propadů v dobách hospodářských krizí a válečných katastrof.
Autoři
Maier, K.
Publikováno v
Realit. 2008, 2008(4), 18-23. ISSN 1210-8308.
Rok
2008
Anotace
Co, kdy, pro koho, jak a s kým revitalizovat na sídlištích? Co by k tomu měla udělat města, regiony a stát?
Autoři
Maier, K.
Publikováno v
In: 16. CELOSTÁTNÍ KONFERENCE OÚP - MMR. Brno: Ústav územního rozvoje, 2007. p. 1-17.
Rok
2007
Anotace
Vztah mezi tuhostí regulace a institucionální kapacitou výkonných orgánů územního plánování. Míra regulace jako místně a časově specifické vyjádření veřejného zájmu. Možnosti flexibilní míry regulace v ÚPD. Vztah regulace a ekonomiky využívání území. Příklady, kdy územní plánování vytváří podmínky pro disparitní rozvoj.
Autoři
Maier, K. - Řezáč, V. - Vorel, J., - Dodoková, A.
Publikováno v
Urbanismus a územní rozvoj. 2007, 10(6), 7-13. ISSN 1212-0855.
Rok
2007
Anotace
Článek vychází z ustanovení nového stavebního zákona a navrhuje sadu možných ukazatelů pro hodnocení a monitoring plánů, při využití nástrojů a procedur podle zákona. Tyto ukazatele jsou členěny do okruhů (1) udržitelná úroveň čerpání přírodních zdrojů včetně území a energie; (2) stabilita / dynamická rovnováha ekologických systémů; (3) udržitelná forma a udržitelná míra ekonomického rozvoje; (4) soudržnost mezi sociálními skupinami a regiony a sociální prostupnost; (5) snížení rizik dopadů přírodních katastrof a selhání infrastruktur. Ukazatele mohou být doplňovány tématy / okruhy problémů pro diskusi o udržitelnosti rozvoje ex ante (v plánech) a ex post.
Autoři
Maier, K.
Publikováno v
In: Systémový pohled na problémy rozvoje současných měst a jejich reflexe ve výuce urbanismu. Brno: VUT v Brně, Fakulta architektury, 2007, pp. 93-97. ISBN 978-80-214-3478-3.
Rok
2007
Anotace
Co je jádrem výuky urbanisty - plánovače. Text vychází z konceptu plánování jako činnosti na pomezí mezi vědou a praktickou dovedností. Výuka plánovače je tedy hybrid mezi teorií a učením se z praktické činnosti.
Autoři
Maier, K. - Drda, F. - Mulíček, O., - Sýkora, L.
Publikováno v
Urbanismus a územní rozvoj. 2007, 2007(3), 58-63. ISSN 1212-0855.
Rok
2007
Anotace
Článek ukazuje potenciály pro rozvoj polycentrických systémů, které by vyrovnaly rostoucí rozdíly mezi Prahou a zbytkem státu. Jako rozhodující byly analyzovány dojížďkové vztahy a časová dostupnost. Práce ukázala na nově se vyvíjející jev dálkové dojížďky mezi regionálními centry, zřejmě souvisejjící s novými dálnicemi, rychlostními komunikacemi a zlepšeným železničním spojením. Dále se poukazuje na potenciály pro integrovaný rozvoj na regionální úrovni, založený na přesahu spádových území center FUA.
Autoři
Maier, K. - Drda, F. - Vorel, J., - Mulíček, O.
Publikováno v
In: From Horse-drawn Railway to High-speed Transportation Systems. Praha: Czech Technical University in Prague, 2007, pp. 39-42. ISBN 978-80-01-03699-0. Available from: www.railway200
Rok
2007
Anotace
Accessibility is an important factor of competitiveness among particular cities and regions and, consequently, improved transportation infrastructure can bring important impulses for regional development. Therefore, construction of new motorways, highways and speed railways is believed to help significantly in economic revitalization of problem regions. The presented model shows the current as well as future time accessibility of centres of regions as well as of local labour systems.
Autoři
Franke, D.
Publikováno v
[Specialized Map with Expert Content] 2011.
Rok
2011
Související lidé
Anotace
Interaktivní mapa společně s metodikou reprezentuje míru čerpání územních zdrojů a upozorňuje na negativních místní dopady na udržitelný rozvoj na území ORP Jablonec nad Nisou. Slouží jako doplněk ke standardnímu rozboru udržitelného rozvoje území v rámci územně analytických podkladů.
Autoři
Franke, D. - Maier, K.
Publikováno v
[Software] 2011.
Rok
2011
Anotace
Nástroj pro výpočet pravděpodobnosti výběru pracovištního centra je navržen tak, aby zachytil skutečné rozmístění a strukturu pracovních příležitostí včetně stanovení územního rozsahu pracovních mikroregionů, tj. územních celků méně závislých na administrativním uspořádání.
Autoři
Franke, D. - Maier, K. - Peltan, T., - Vorel, J.
Publikováno v
[Software] 2011.
Rok
2011
Anotace
Z hlediska územního plánování je klíčovým indikátorem, který lze nástroji a procesy územního plánování bezprostředně ovlivnit a který je možné a potřebné nástroji územního plánování sledovat především využití zastavěného a nezastavěného území. Využití území a s tím přímo související intenzita využití území a prostorové rozmístění aktivit se v důsledcích projevují ve všech třech pilířích udržitelného rozvoje.
Autoři
Peltan, T. - Franke, D. - Bečka, M. - Maier, K., - Vorel, J.
Publikováno v
[Software] 2011.
Rok
2011
Anotace
Tento software slouží pro podporu vyhodnocování udržitelnosti koncepcí v územním plánu dle metodické pomůcky "Vyhodnocení udržitelnosti koncepcí v územním plánu".
Autoři
Franke, D. - Maier, K., - Vorel, J.
Publikováno v
[Specialized Map with Expert Content] 2011.
Rok
2011
Anotace
Interaktivní mapa společně s metodikou reprezentuje míru čerpání územních zdrojů a upozorňuje na negativních místní dopady na udržitelný rozvoj. Slouží jako doplněk k standardnímu rozboru udržitelného rozvoje území.
Autoři
Maier, K. - Čtyroký, J. - Franke, D., - Vorel, J.
Publikováno v
[Software] 2010.
Rok
2010
Anotace
Manuál k ArcGIS skriptům, který byl vytvořen v rámci projektu: "WD 07-07-4 - Koncepce územního plánování a disparity v území." Navazuje na téma, které bylo v rámci tohoto projektu již zpracované a to na: "Indikátory udržitelného rozvoje území". V rámci tohoto tématu byla identifikována řada indikátorů, které mohou být použity k vyhodnocování udržitelnosti koncepce územního rozvoje.
Autoři
Maier, K. - Vorel, J. - Mulíček, O., - Franke, D.
Publikováno v
[Specialized Map with Expert Content] 2009.
Rok
2009
Anotace
Mapy: Retrospektiva atraktivity území Česka k roku 1961 pro každodenní dojížďku; Atraktivita území Česka k roku 2008 / 2009 pro každodenní dojížďku; Prognóza atraktivity území Česka k roku 2020 pro každodenní dojížďku
Autoři
Maier, K. - Vorel, J. - Mulíček, O., - Franke, D.
Publikováno v
[Specialized Map with Expert Content] 2009.
Rok
2009
Anotace
Mapy: Atraktivita území Česka k roku 2008 / 2009 se započtením přeshraničních vlivů ("úplné otevření hranic"); Prognóza atraktivity území Česka k roku 2020 se započtením přeshraničních vlivů ("úplné otevření hranic")
Autoři
Maier, K. - Franke, D. - Vorel, J., - Mulíček, O.
Publikováno v
[Specialized Map with Expert Content] 2009.
Rok
2009
Anotace
Mapy: Retrospektiva atraktivity území Česka k roku 1961; Atraktivita území Česka k roku 2008 / 2009 (bez započtení přeshraničních vlivů); Prognóza atraktivity území Česka k roku 2020 (bez započtení přeshraničních vlivů)
Autoři
Maier, K.
Publikováno v
[Certified Methodology (for RIV)] 2009.
Rok
2009
Anotace
Metodika je určena k aktualizaci rozboru udržitelného rozvoje území (RURÚ) v územně analytických podkladech obcí. Je určena pro úplnou aktualizaci ve dvouletých cyklech počínaje rokem 2010.
Autoři
Maier, K. - Vorel, J. - Čtyroký, J. - Dodoková, A., - Mulíček, O.
Publikováno v
[Certified Methodology (for RIV)] 2009.
Rok
2009
Anotace
Ukazatele slouží pro zjišťování dopadů územního plánování na udržitelný rozvoj jako doplněk k standardnímu rozboru udržitelného rozvoje území. Metoda využívá databáze sledovaných jevů vyžadované v Příloze 1 části A vyhlášky č. 500/2006 Sb. a dalších veřejně dostupných dat pořizovaných ČSÚ pro sekundární analýzu.
Autoři
Maier, K. ed. - Sýkora, L. ed., - Mulíček, O. ed.
Publikováno v
Urban Research & Practice. 2009, 2(3), 233-360. ISSN 1753-5069.
Rok
2009
Anotace
The special issue of Urban Research & Practice presents contributions discussing three closely interrelated themes of polycentricity, city regions and territorial disparities.
Autoři
Maier, K. - Vorel, J. - Franke, D. - Drda, F., - Grill, S.
Publikováno v
[Specialized Map with Expert Content] 2008.
Rok
2008
Anotace
Efektivita obsloužení obyvatel vyjadřuje atraktivitu pro umisťování obslužných zařízení z hlediska počtu potenciálních klientů ve stanoveném časovém okruhu dojížďky.
Autoři
Maier, K. - Vorel, J. - Franke, D. - Drda, F., - Grill, S.
Publikováno v
[Specialized Map with Expert Content] 2008.
Rok
2008
Anotace
Obslužná atraktivita území na místní úrovni vyjádřená dostupností všech center místních pracovištních systémů (LLS)
Autoři
Mulíček, O. - Sýkora, L. - Maier, K. - Čtyroký, J., - Franke, D.
Publikováno v
[Specialized Map with Expert Content] 2008.
Rok
2008
Anotace
Functional Urban Areas (FUA) are parts of Local Labour Systems (LLS) where a strong linkage of population
Autoři
Mulíček, O. - Sýkora, L. - Maier, K., - Franke, D.
Publikováno v
[Specialized Map with Expert Content] 2008.
Rok
2008
Anotace
Local labour systems (LLS) are areas of job commuting to local job centres. For the Czech Republic the original ESPON concept was applied in the project INTERREG IIIB - REPUS by the Czech project team of experts from the Czech Technical University - Faculty of Architecture, Institute of Spatial Planning, the Centre for Regional Studies of the Masaryk University in Brno - Faculty of Science and the Charles University in Prague - Faculty of Science, Department of Social Geography.
Autoři
Peltan, T.
Publikováno v
In: Juniorstav 2010 - 12. Odborná konference doktorského studia. Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební, 2010, pp. 410. ISBN 978-80-214-4042-5.
Rok
2010
Anotace
Ropný zlom patří bezesporu mezi nejdůležitější jevy, se kterými se budeme muset v nejbližší budoucnosti vypořádat. Úvodní část článku shrnuje základní informace o ropném zlomu a s ním spojenou kontroverzi a stanovuje vstupní podmínky pro tento příspěvek. Pozornost je věnována také možným alternativám ropy. Druhá část se zabývá zdůvodněním zájmu o prostorové dopady a následně jednotlivým předpokládaným prostorovým dopadům ropného zlomu. Po shrnutí některých triviálních, ale přesto závažných možných dopadů je věnována pozornost stručnému přehledu dopadu na vztah města a venkova a zemědělství, průmysl, prostorovou granularitu a sídelní strukturu, zmíněn je také sociální rozměr tohoto jevu. Závěrečná část je věnována možnostem analýzy, v první řadě možnosti analýzy vztahu akcesibility a mobility jako indikátoru závažnosti krátkodobých dopadů a možnostem některých souvisejících analýz.

Za obsah této stránky zodpovídá: prof. Ing. arch. Petr Vorlík, Ph.D.