Lidé

Mgr. Jan Červinka

Doktorand

Autoři
Červinka, J. - Fragner, B. - Filippova, V. - Zikmund, J. - Mlynčeková, L. - Aulík, J. - Cikán, M. - Daďa, J. - Efler, M. - Girsa, V. - Hájek, K. - Hájek, P. - Hlaváček, M. - Jehlík, J. - Kraus, D. - Novotný, T. - Popelová, L. - Pustějovský, J. - Redčenkov, B. - Soukenka, V. - et al.
Publikováno v
Praha: Czech Technical University in Prague, 2022. ISBN 978-80-01-07005-5.
Rok
2022
Podkategorie
Kniha
Anotace
Cílem publikace je shromáždit, utřídit a následně vyhodnotit ročníkové a diplomní projekty konverzí průmyslových staveb, které byly zadávány v ateliérech na Fakultě architektury a na Fakultě stavební ČVUT od roku 2002, kdy bylo na základě interní grantové soutěže ČVUT na podporu vědy a výzkumu založeno Výzkumné centrum průmyslového dědictví. Kromě archivní evidence si publikace klade za cíl především vysledovat, ověřit a formulovat obecnější principy: argumenty pro opětovné využití opuštěných objektů z hledisek udržitelného rozvoje, památkové péče i jako prostor pro současnou tvorbu a jako hledání aktuálních témat a tendencí urbanismu a architektury, a to nejen v pedagogickém prostředí.
Autoři
Červinka, J.
Publikováno v
In: Railway heritage for sustainable tourism development RAIL 4V4+V. Novi Sad: Cultural studies platform CULTstore, 2022. p. 101-111. ISBN 978-86-82166-04-7.
Rok
2022
Podkategorie
Stať ve sborníku vyzvaná či oceněná
Autoři
Červinka, J.
Publikováno v
In: Conference Proceedings. YRSB22 – iiSBE Forum of Young Researchers in Sustainable Building 2022, 4th July 2022, Prague, Czech Republic. Praha: Czech Technical University in Prague, 2022. p. 119-126. ISBN 978-80-01-07107-6.
Rok
2022
Podkategorie
Stať ve sborníku
Související lidé
Autoři
Fragner, B. - Zikmund, J., - Červinka, J.
Publikováno v
Praha: CTU FA. Research Centre for Industrial Heritage, 2021. ISBN 978-80-01-06807-6.
Rok
2021
Podkategorie
Kniha
Anotace
In a situation impacted by demolitions and the physical deterioration of industrial objects and by the pressure to demolish and to free up land for new construction but one in which also there has been increasing recognition over the years of other values – the meaning of a place, the remarkable qualities of form, the aim of the new programme, the architecture of conversions represents the consequence and outcome of a search for the right starting points, finding a balance between heritage protection, new creative interventions, and pragmatic recycling, an opportunity for bringing new ambitions to life, applying an artistic intention, and fulfilling business objectives, and a spontaneous effort to preserve what can still be preserved. It is a response to the changing atmosphere in society, a way of relating to the immediate environment, a more general tendency to create architectural work within a specific and often contentious context. The book presents the results of projects conducted over the course of five years (2015–2020) and ties in with previous events organised over the past thirty years, from the first Industrial Architecture / Unused Heritage exhibition to 12 Years Later, Vestiges of Industry, and What We Ourselves Demolished, to the exhibitions of the architecture of conversion organised in 2005 and 2014.
Autoři
Červinka, J.
Publikováno v
In: Inženýrské problémy obnovy památek: sborník referátů z mezinárodní konference. Praha 2: Informační centrum ČKAIT s.r.o., 2021. p. 132-142. ISBN 978-80-88265-33-7.
Rok
2021
Podkategorie
Stať ve sborníku
Autoři
Fragner, B. - Vonka, M. - Hofman, M. - Kaňka, M. - Zikmund, J. - Kučerová, Z. - Kubjátová, E. - Mácha, V. - Cestrová, E. - Přibil, M. - Rous, I. - Kořínek, R. - Urbánek, R. - Jákl, P. - Starec, M. - Zlámaný, M. - Šimoník, Z. - Sodomková, Š. - Chmelenský, J. - Beran, L. - et al.
Publikováno v
Praha: CTU FA. Research Centre for Industrial Heritage, 2017. ISBN 978-80-01-06327-9.
Rok
2017
Podkategorie
Kniha
Anotace
O ikonických, velkých, významných a památkově chráněných dílech se většinou už obecně ví a mluví. Ale pak je ještě další vrstva průmyslového dědictví, méně viditelná z odstupu, intenzivněji vnímaná spíš na místní, regionální úrovni – drobné drážní stavby, obecní vodárny a vodárenské věže, cihelny za vesnicí i lokální pivovary, typové skladištní budovy, dílenské a opravárenské provozy, v krajině osamělé sladovny, rozpadlé vápenky, zbytky konstrukcí u zaniklých lomů, zděné trafostanice, torza zdí minulých továren, k obloze trčící komíny. Specifická kulturní vrstva sídel a krajiny, která zůstává stranou, mizí.
Autoři
Zikmund, J. - Červinka, J. - Droppa, T. - Zlámaný, M. - Jákl, P. - Brůhová, K. - Řepa, T. - Šubrtová, A. - Bacík, J. - Sedláček, J. - Beran, L. - Doležal, L. - Drahotušská, Z. - Fousková, V. - Fragner, B. - Hašpica, A. - Hoffmann, P. - Krákorová, J. - Kužel, T. - Jiroušková, Š. - et al.
Publikováno v
Praha: Fakulta architektury ČVUT, 2014. ISBN 978-80-01-05551-9.
Rok
2014
Podkategorie
Kniha
Anotace
Systematické mapování průmyslové architektury a technických staveb jednotlivých krajů České republiky v rámci programu aplikovaného výzkumu MK ČR - NAKI - zahrnuje nově Jihočeský kraj. Elektronická publikace spojuje vizuální a redakční celistvost tištěné knihy a interaktivitu internetové databáze. Obsahuje 370 databázových karet budov a areálů a více než 2000 souborů aktualizované fotografické dokumentace. Je členěna na tři oddělené sekce: rejstříky, mapy a přílohy. Mapy umožňují studium krajinných a urbanistických souvislostí jihočeského průmyslového dědictví, rejstříky poskytují tematicky průřezový pohled a možnosti třídění (dle autorství, lokality, současného stavu atd.). Přílohami jsou pak publikace VCPD FA ČVUT k problematice průmyslového dědictví v obecné, legislativní či regionální rovině, ale i z aplikačního pohledu nového využití, zpřístupněné formou pdf dokumentu: Průmyslové dědictví, Průmyslové dědictví ve vzduchoprázdnu mezi profesionály a amatéry, Co jsme si zbořili, překlad Charty průmyslového dědictví a publikace z workshopů.
Autoři
Valchářová, V. - Kaňková, T. - Pejša, J. - Vinařová, P. - Zikmund, J. - Zlámaný, M. - Voldráb, T. - Beran, L. - Vonka, M. - Fousková, V. - Froněk, D. - Mašková, L. - Roubík, M. - Jákl, P. - Starec, M. - Blažej, M. - Červinka, J. - Drahotušská, Z. - Droppa, T. - Pešta, J. - et al.
Publikováno v
Praha: Fakulta architektury ČVUT, 2014. ISBN 978-80-01-05393-5.
Rok
2014
Podkategorie
Kniha
Anotace
Systematické mapování průmyslové architektury a technických staveb jednotlivých krajů České republiky v rámci programu aplikovaného výzkumu MK ČR - NAKI - zahrnuje nově Středočeský kraj. Elektronická publikace spojuje vizuální a redakční celistvost tištěné knihy a interaktivitu internetové databáze. Obsahuje 878 databázových karet budov a areálů a více než 1400 souborů aktualizované fotografické dokumentace. Je členěna na tři oddělené sekce: rejstříky, mapy a přílohy. Mapy umožňují studium krajinných a urbanistických souvislostí středočeského průmyslového dědictví, rejstříky poskytují tematicky průřezový pohled a možnosti třídění (dle autorství, lokality, současného stavu atd.). Přílohami jsou pak publikace VCPD FA ČVUT k problematice průmyslového dědictví v obecné, legislativní či regionální rovině, ale i z aplikačního pohledu nového využití, zpřístupněné formou pdf dokumentu: Průmyslové dědictví, Průmyslové dědictví ve vzduchoprázdnu mezi profesionály a amatéry, Co jsme si zbořili, překlad Charty průmyslového dědictví a publikace z workshopů.

Za obsah této stránky zodpovídá: Ing. arch. Kateřina Rottová, Ph.D.