Výzkumné projekty

Inovace metodiky a metodologie zadávání územních plánů, jejich věcných a formálních stránek, vztah strategie rozvoje města a způsobu zpracování plánů se zvláštním zřetelem k formulování obrazu města

Autoři
Maier, K. - Řezáč, V. - Klápště, P. - Vorel, J. - Vozáb, J. - Felcman, J., - Šindlerová, V.
Publikováno v
In: Metodika zadávání územních plánů - Analýzy vrstev a procesů. Praha: Fakulta architektury ČVUT, 2015. p. 306-357. Metodika zadávání územních plánů. vol. 3. ISBN 978-80-01-05704-9.
Rok
2015
Anotace
Na základě výsledků analýz navrhuje práce opatření a doporučení pro úpravu procesů v územním plánování zejména s ohledem na proces zadávání územního plánu a jeho souvislosti. Závěry byly ověřeny konzultacemi a rozhovory s ostatními řešiteli a s odborníky z praxe.
Autoři
Poláček, J.
Publikováno v
In: Metodika zadávání územních plánů - Analýzy vybraných témat. Praha: Fakulta architektury ČVUT, 2015. p. 88-99. Metodika zadávání územních plánů. vol. 4. ISBN 978-80-01-05705-6.
Rok
2015
Související lidé
Anotace
Nesoulad jednotlivých částí zástavby - setkání různých rozměrů, směrů, principů i funkcí – charakter „urbánní koláže“. Tyto konfliktní rozhraní často prozrazují hlubší principiální pochybení, jež se právě na rozhraní tak jasně projeví. Práce se soustředí na konfliktní rozhraní, a zároveň na (nevhodnou) zástavbu, která tato rozhraní vytvořila. Jsou představeny příklady s Čech včetně jejich zobrazení v územně plánovací dokumentaci. V českém prostředí jde mimo jiné o setkání monotónní rozvolněné panelové zástavby a historické zástavby. Nebo jinde tam, kde sídliště pohltila stávající zástavbu. Místa na předložených příkladech neodpovídají obytné kvalitě nebo hodnotě místa. Obdobné případy bezohledných přestaveb či dostaveb se svými důsledky, které vytváří tato „rozhraní“, najdeme v mnoha českých městech. Vzhledem k malému rozměru historických center u menších měst a velké ploše nevhodných dostaveb jsou o to problémy citelnější a celé město zásadně ovlivňující. V mnoha případech je možné zničení historických měst a nahrazení jejich původní zástavby ve velkém rozsahu panelovými sídlišti označit jako přírodní katastrofu – následky přírodních katastrof nelze jinak než napravovat. Na příkladech z historie lze nalézt odvahu k řešení a provedení změn. Ideální je maximálně využít situace při dožití stávající zástavby a již v předstihu mít připravenou vizi přeměny.
Autoři
Hlaváček, P. - Šajtar, M.
Publikováno v
In: Metodika zadávání územních plánů - Analýzy vybraných témat. Praha: Fakulta architektury ČVUT, 2015. p. 208-223. Metodika zadávání územních plánů. vol. 4. ISBN 978-80-01-05705-6.
Rok
2015
Anotace
Předmětem práce je zkoumání povahy a charakteristik účastníků územně plánovacího procesu. Vztahy stěžejních aktérů jsou v každém případě odlišné, což je dáno různorodými zdroji, motivujícími realizaci projektů. Nastavení pozic aktérů je tedy přes snahu stavební legislativy o unifkaci procesů úzce spjato s povahou konkrétních záměrů. Klíčová témata jsou odvozována z případových studií, vycházejících z vlastní autorské praxe.
Autoři
Fingerová, R. - Špalková, H.
Publikováno v
In: Metodika zadávání územních plánů - Analýzy vybraných témat. Praha: Fakulta architektury ČVUT, 2015. p. 176-189. Metodika zadávání územních plánů. vol. 4. ISBN 978-80-01-05705-6.
Rok
2015
Anotace
Práce se zabývá tématem zadání územního plánu z pohledu krajiny, a to krajiny v nezastavěném území obce (extravilánu) a krajiny v zastavěném území obce (intravilánu). Vysvětluje důvod rozdělení tématu krajiny do dvou výše uvedených částí. Definuje stávající problémy a hledá řešešení v rámci stávajícího územního plánu a jeho vyhlášek s tím, že navrhuje dílčí úpravy. Pro extravilán je využíván stávající nástroj "koncepce uspořádání krajiny". Pro intravilán je to "systém sídelní zeleně", který je součástí urbanistické koncepce. Vzhledem k tomu, že územní plán je nástrojem hledání shody mezi mnoha různými zájmy a musejí mu rozumět především obyvatelé obce, pro které je zpracováván, je důraz kladen na srozumitelnost myšlenky, grafického zpracování i textu.
Autoři
Sedlák, J. - Plicka, I.
Publikováno v
In: Metodika zadávání územních plánů - Analýzy vrstev a procesů. Praha: Fakulta architektury ČVUT, 2015. p. 100-143. Metodika zadávání územních plánů. vol. 3. ISBN 978-80-01-05704-9.
Rok
2015
Anotace
Územní plán jako střední úroveň územně plánovací dokumentace zprostředkovává vztahy mezi ostatními plány, jejich rozsahem i podrobností a zároveň propojuje cíle plánování v různých časových horizontech. Obdobně slučuje koncepční a regulativní polohu návrhu. Zpracování úkolu je založeno na popisu a hodnocení různých pojetí územního plánu, kritické reflexi a zhodnocení současného stavu zadávání a pořizování územních plánů a následné hypotéze změny systému zadávání a pořizování v ČR. Výsledkem porovnání je vytvoření nového modelu. Součástí navrhované metody je popis formy a obsahu zadání v podobě zadávací studie. Na přiložených případových studiích je ilustrován myšlenkový základ, z nějž byl vytvořen předložený „nový model“, respektive principy zadávání.
Autoři
Maier, K. - Felcman, J. - Klápště, P. - Řezáč, V. - Šindlerová, V. - Vorel, J., - Vozáb, J.
Publikováno v
Praha: České vysoké učení technické v Praze, Fakulta architektury, 2015. ISBN 978-80-01-05701-8.
Rok
2015
Anotace
Na základě výsledků analýz navrhuje práce opatření a doporučení pro úpravu procesů v územním plánování zejména s ohledem na proces zadávání územního plánu a jeho souvislosti. Závěry byly ověřeny konzultacemi a rozhovory s ostatními řešiteli a s odborníky z praxe.
Autoři
Fialová, I. - Čechová, K., - Kunešová, D.
Publikováno v
In: Metodika zadávání územních plánů - Analýzy vybraných témat. Praha: Fakulta architektury ČVUT, 2015. p. 144-175. Metodika zadávání územních plánů. vol. 4. ISBN 978-80-01-05705-6.
Rok
2015
Související lidé
Anotace
Porovnáme-li vývoj, kterým prošla velká západoevropská města za poslední desetiletí, s vývojem velkých českých měst, musíme konstatovat, že se odlišuje. Celková kvalita života vytvořená efektivní a spravedlivou prostorovou regulací města začíná být považována za zásadní konkurenční výhodu měst starších členských zemí EU. Narůstá význam veřejného zájmu a hledají se prostředky, které by inteligentně usměrnily soukromé zájmy tak, aby byly v souladu s veřejnými. Česká republika a její města se za stejné obdobínedopracovala ani k běžnému standardu efektivní a spravedlivé územní politiky, který je běžný ve starších členských zemích EU. Kvalita každodenního života obyvatel českých měst roste velice pomalu, a ve srovnání se západoevropskými městy dokonce klesá. Je evidentní, že stávající systém českého územního plánování není dostatečně pružný a účinný. Vznikl v době, která se proměňovala mnohem pomaleji a předvídatelněji, a potřebuje aktualizovat. Výzkum se soustřeďuje na postihnutí příčin tohoto stavu a návrh opatření, kterými lzezlepšit prostorovou regulaci našich měst.
Autoři
Fialová, I. - Čechová, K.
Publikováno v
In: Metodika zadávání územních plánů - Analýzy vybraných témat. Praha: Fakulta architektury ČVUT, 2015. p. 122-143. Metodika zadávání územních plánů. vol. 4. ISBN 978-80-01-05705-6.
Rok
2015
Související lidé
Anotace
Pro výzkum tendencí ve vývoji současných měst jsme se rozhodli využít metodu případových studií, která nejméně ze všech redukuje složitost vývoje, kterému současná města čelí. Při výběru případových studií hrála roli i potřeba ukázat velké měřítko současných zásahů do území měst a velkou různorodost jednotlivých vzniklých územních projektů. Současně těmito případovými studiemi dokumentujeme potřebu doplnění územních plánů dalšími nástroji, které umožňují efektivní a spravedlivé řešení problémů.
Autoři
Kordovský, P.
Publikováno v
In: Metodika zadávání územních plánů - Analýzy vybraných témat. Praha: Fakulta architektury ČVUT, 2015. p. 114-121. Metodika zadávání územních plánů. vol. 4. ISBN 978-80-01-05705-6.
Rok
2015
Anotace
Hledání neviditelných hranic ve městě.Jejichvýznam,znaky a metody pro jejich hledání.
Autoři
Plos, J. - Jehlík, J.
Publikováno v
Praha: Fakulta architektury ČVUT, 2015. ISBN 978-80-01-05703-2.
Rok
2015
Anotace
Zadání územního plánu není zdaleka jen (s)právním úkonem, ale klíčovým momentem rozhodujícím nejen o struktuře vlastního plánu, ale především o podstatných momentech rozvoje sídla/sídliště. Proto se jak výzkum, tak návrh metodiky odvíjí od reálných procesů odehrávajících se v soudobém světě v nadčasovém lidském díle – v sídlišti/sídle. Zadání je principiálně otázkou, na kterou chceme dostat jasnou a úplnou odpověď. Respektive je spíše sledem otázek, od obecných a komplexních ke konkrétním a parciálním. Z toho plyne, že okamžik zadávání je vážnou úvahou o požadavku na pro obec podstatnou transakci, úvahou o tom, co vše mohu žádat od příslušného procesu a co již žádat nemohu.
Autoři
Jehlík, J. - Plos, J.
Publikováno v
Praha: České vysoké učení technické v Praze, Fakulta architektury, 2015. ISBN 978-80-01-05702-5.
Rok
2015
Anotace
Zadání územního plánu není zdaleka jen (s)právním úkonem, ale klíčovým momentem rozhodujícím nejen o struktuře vlastního plánu, ale především o podstatných momentech rozvoje sídla/sídliště. Proto se jak výzkum, tak návrh metodiky odvíjí od reálných procesů odehrávajících se v soudobém světě v nadčasovém lidském díle – v sídlišti/sídle. Zadání je principiálně otázkou, na kterou chceme dostat jasnou a úplnou odpověď. Respektive je spíše sledem otázek, od obecných a komplexních ke konkrétním a parciálním. Z toho plyne, že okamžik zadávání je vážnou úvahou o požadavku na pro obec podstatnou transakci, úvahou o tom, co vše mohu žádat od příslušného procesu a co již žádat nemohu.
/fakulta/ustavy/15118-ustav-nauky-o-budovach/publikace_pedagogu/publikace_knihy8_titulka_web.jpg
Autoři
Kohout, M. - Tittl, F. - Karásek, J. - Doležalová, Š., - Tichý, D.
Publikováno v
In: Metodika zadávání územních plánů - Analýzy vrstev a procesů. Praha: Fakulta architektury ČVUT, 2015. p. 145-217. Metodika zadávání územních plánů. vol. 3. ISBN 978-80-01-05704-9.
Rok
2015
Anotace
Současný stav systému územního plánování v ČR lze jen stěží považovat za uspokojivý. Na řadu klíčových témat dnešního vývoje nenalézá uspokojivé odpovědi na úrovni dnešního standardu běžného ve starších členských státech EU. Výsledkem jsou chronické nedostatky systému samotného a často degradující kvalita vystavěného prostředí našich sídel: nízká a neefektivní hustota nové zástavby, nízká obytná kvalita prostředí, nekoordinovanost stavebních počinů. Jednou z nejdůležitějších příčin je pak absence efektivní regulace v úrovni dílčího plánu, tedy plánu, který je podkladem pro konkrétní rozhodování v území a měřítkově se pohybuje v úrovni lokality a bloku. Už samotný fakt, že tuto roli zastává v českém systému společně územní i regulační plán, je specifický. Výzkum se soustřeďuje především na postihnutí systémových příčin popsaného stavu. V jeho rámci byla provedena analýza relevantních zahraničních příkladů i legislativy a jejich vyhodnocení ve vztahu k situaci v ČR. Na základě zpracovaných případových studií a jejich porovnání s teoretickými předpoklady byl vytvořen obecný model sledující distribuci rozhodnutí o jednotlivých složkách vystavěného prostředí v rámci jeho odlišných měřítkových úrovní a v návaznosti pak způsob popisu a regulace území v těchto úrovních. Výzkum současně přináší i náměty na dílčí – především systémová zlepšení, která si kladou za cíl rehabilitaci úrovně dílčího plánu a jeho znovuzavedení do systému územního plánování v ČR, jako podmínky pro zlepšení jeho výkonnosti v rovině technické, administrativní i estetické.
Autoři
Kohout, M. - Tittl, F. - Karásek, J. - Doležalová, Š., - Tichý, D.
Publikováno v
In: Book of Proceedings. 29th Annua AESOP 2015 Congress. Definite Space - Fuzzy Responsibility. Praha: Fakulta architektury ČVUT, 2015, pp. 651-665. ISBN 978-80-01-05782-7. Available from: h
Rok
2015
Anotace
Gradual changes in social sphere, politics and economics (in context of Czech Republic accentuated in last twenty-five years of rapid growth following neo-liberal shift in planning policies and urban management) have serious impact on transformation of forces that are shaping our cities nowadays. Notable increase in range of project sizes (often including large portions of public space), varying typology and forms of development, shift in periodicity of changes in urban structure results not only in ambiguity in current notion of “public” and “private” both in spatial sense and division of responsibility, but as well in disconnection between planning tools and real processes in built environment, thus increasing instability and “fuzziness” in roles and responsibilities within the system. In this context, the master planning system can hardly be derived only from institutional responsibility. The paper therefore explores alternative point of view on decision making process in urban planning and architecture, based purely on built environment and its parameters. The layers of urban environment (public spaces, built mass, infrastructural systems, programmatic pattern etc.) are examined and systemized using case studies of different urban setting and theoretical models. The research sets up a comprehensive framework of singular planning decisions that consequently form the urban structure by studying syntactic units of built environment and their role in different scale levels. In today’s situation demanding flexibility in decision-making process, the results can serve as a ground for optimization of urban planning processes, standards and legislation.
Autoři
Landa, F. - Kolařík, R., - Kolaříková, L.
Publikováno v
In: Metodika zadávání územních plánů - Analýzy vybraných témat. Praha: Fakulta architektury ČVUT, 2015. p. 190-207. Metodika zadávání územních plánů. vol. 4. ISBN 978-80-01-05705-6.
Rok
2015
Anotace
Soutěž o návrh je jediným transparentním způsobem výběrového řízení, při němž je posuzována kvalita návrhu, která má potom v konečném důsledku zásadní vliv na kvalitu celého řešeného území. Jak vyplývá ze zpracovaného výběru soutěží v ČR, výstupy jsou naprosto rozmanité, avšak (vždy) naplňují účel.
Autoři
Maier, K. - Vozáb, J.
Publikováno v
Urbanismus a územní rozvoj. 2013, XVI(4), 29-35. ISSN 1212-0855.
Rok
2013
Anotace
Vybavení Prahy územně plánovací dokumentací vykazuje na jedné straně překryvy a na straně druhé velké mezery v soustavě používaných nástrojů. Na plány nenavazuje odpovídající systém implementačních nástrojů, namísto toho je realizace jednotlivých záměrů předmětem složitých jednání, v nichž město a jeho orgány hrají spíše pasivní roli vůči developerům a jsou často napadány občanskými sdruženími, která mají vůči řadě projektů výhrady.
Autoři
Kolařík, R. - Landa, F., - Kolaříková, L.
Publikováno v
[Research Report] Praha: České vysoké učení technické v Praze, Fakulta architektury, 2015. ISBN 978-80-01-05705-6.
Rok
2015
Anotace
Analýza domácích urbanistických soutěží různého rozsahu, vč. příkladů a jejich vyhodnocení.
Autoři
Jehlík, J. ed. - Landa, F. ed.
Publikováno v
[Research Report] Praha: České vysoké učení technické v Praze, Fakulta architektury, 2015. ISBN 978-80-01-05768-1.
Rok
2015
Související lidé
Anotace
Hlavním cílem výzkumné práce bylo vypracování obecné metodiky kvalitního zadávání územních plánů, jejich věcných a formálních stránek, a vymezení vztahu strategie rozvoje města a metody a metodologie zpracování plánu se zvláštním zřetelem ke specifikaci rozhodujících hodnot sídla/sídliště. Výzkum sledoval podmínky a náležitosti utváření sídla/sídliště, a to jednak z hlediska účasti jednotlivých aktérů, jednak z hlediska nástrojů, jimiž tito aktéři v procesu utváření města disponují.
Autoři
Maier, K. - Řezáč, V. - Klápště, P. - Vorel, J. - Vozáb, J. - Šindlerová, V., - Felcman, J.
Publikováno v
[Research Report] 2014.
Rok
2014
Anotace
Územní plánování má mezi zkoumanými složkami územního managementu velkých měst výlučnou pozici díky dlouhodobé kontinuitě a zakotvení v obecných právních předpisech. Analýza účinnosti územního plánování velkých měst ukázala značné rezervy ve využívání celého spektra nástrojů územního plánování (časté zúžení veškeré pořizovací činnosti na územní plán) a někdy dosti formální aplikaci požadavků předpisů v praxi. Jen velmi okrajově se potvrzuje hypotéza formulovaná na počátku výzkumu o současných předpisech jako zásadní bariéře efektivního územního plánování. Jádro problému je spíše v jejich nedostatečném využívání a ve formální aplikaci předpisových požadavků na problematiku velkých měst. Zásadním problémem je nastavení právního prostředí pro koordinaci plánování v rámci metropolitních / městských aglomerací a nedostatečná informační základna v datech pořizovaných a zveřejňovaných statistickou službou. Vzhledem ke komplexitě a specificitě managementu velkých měst a jejich funkčních regionů by se měl „nadstandard“ územního plánování pro ně zaměřit především uvedenými směry.
Autoři
Landa, F. - Kolařík, R., - Kolaříková, L.
Publikováno v
[Research Report] 2014.
Rok
2014
Anotace
Soutěž o návrh je jediným transparentním způsobem výběrového řízení, při němž je posuzována kvalita návrhu, která má potom v konečném důsledku zásadní vliv na kvalitu celého řešeného území. Jak vyplývá ze zpracovaného výběru soutěží v ČR, výstupy jsou naprosto rozmanité, avšak (vždy) naplňují účel (dále viz doporučení pro změnu znění zákona).
Autoři
Plicka, I.
Publikováno v
In: Hledání plánu pro město - regulační plán či územní studie?. Praha: Asociace pro urbanismus a územní plánování, 2014, pp. 48-50. ISBN 9788087318317.
Rok
2014
Anotace
Zadávání a pořizování územních plánů v ČR. Kritická reflexe stavu a hypotéza změny systému.
Autoři
Jehlík, J.
Publikováno v
In: Hledání plánu pro město - regulační plán či územní studie?. Praha: Asociace pro urbanismus a územní plánování, 2014, pp. 41-44. ISBN 9788087318317.
Rok
2014
Související lidé
Anotace
Hlavním cílem výzkumné práce bylo vypracování obecné metodiky kvalitního zadávání územních plánů, jejich věcných a formálních stránek a vymezení vztahu strategie rozvoje města a metody a metodologie zpracování plánu se zvláštním zřetelem ke specifikaci rozhodujících hodnot města.
Autoři
Fialová, I. - Čechová, K., - Kunešová, D.
Publikováno v
[Research Report] 2014.
Rok
2014
Související lidé
Anotace
Porovnáme-li vývoj, kterým prošla velká západoevropská města za poslední desetiletí s vývojem velkých českých měst, musíme konstatovat, že se odlišuje. Celková kvalita života, vytvořená efektivní a spravedlivou prostorovou regulací města, začíná být považována za zásadní konkurenční výhodu měst starších členských zemích EU. Narůstá význam veřejného zájmu a hledají se prostředky, které by inteligentně usměrnily soukromé zájmy tak, aby byly v souladu s veřejnými. Česká republika a její města se za stejné období nedopracovala ani k běžnému standardu efektivní a spravedlivé územní politiky, který je běžný ve starších členských zemích EU. Kvalita každodenního života obyvatel českých měst roste velice pomalu a ve srovnání se západoevropskými městy dokonce klesá. Je evidentní, že stávající systém českého územního plánování není dostatečně pružný a účinný, vznikl v době, která se proměňovala mnohem pomaleji a předvídatelněji a potřebuje aktualizovat. Výzkum se soustřeďuje na postihnutí příčin tohoto stavu a návrh opatření, kterými lze zlepšit prostorovou regulaci našich měst. Tato práce je dílčím výstupem výzkumu a věnuje se sběru evropských územních plánů velkých měst, jejich popisu, analýze a srovnání.
Autoři
Fialová, I. - Čechová, K.
Publikováno v
[Research Report] Praha: Fakulta architektury ČVUT, 2014.
Rok
2014
Související lidé
Anotace
Pro výzkum tendencí ve vývoji současných měst jsme se rozhodli využít metodu případových studií, která nejméně ze všech redukuje složitost vývoje, kterému současná města čelí. Při výběru případových studií hrála roli i potřeba ukázat velké měřítko současných zásahů do území měst a velkou různorodost jednotlivých vzniklých územních projektů. Současně těmito případovými studiemi dokumentujeme potřebu doplnění územních plánů dalšími nástroji, které umožňují efektivní a spravedlivé řešení problémů.
Autoři
Hlaváček, P. - Šajtar, M.
Publikováno v
[Research Report] Praha: Fakulta architektury ČVUT, 2014.
Rok
2014
Anotace
Předmětem práce je zkoumání povahy a charakteristik účastníků územně plánovacího procesu. Vztahy stěžejních aktérů jsou v každém případě odlišné, což je dáno různorodými zdroji, motivujícími realizaci projektů. Nastavení pozic aktérů je tedy přes snahu stavební legislativy o unifikaci procesů úzce spjato s povahou konkrétních záměrů. Klíčová témata jsou odvozována z případových studií, vycházejících z vlastní autorské praxe.
Autoři
Fingerová, R. - Špalková, H.
Publikováno v
[Research Report] Praha: Fakulta architektury ČVUT, 2014.
Rok
2014
Anotace
Práce se zabývá tématem zadání územního plánu z pohledu krajiny a to krajiny v nezastavěném území obce (extravilánu) a krajiny v zastavěném území obce (intravilánu). Vysvětluje důvod rozdělení tématu krajiny do dvou výše uvedených částí. Definuje stávající problémy a hledá řešení v rámci stávajícího územního plánu s tím, že navrhuje dílčí úpravy. Pro extravilán je využíván stávající nástroj „koncepce uspořádání krajiny“. Pro intravilán je to „systém sídelní zeleně“, který je součástí urbanistické koncepce.
Autoři
Kordovský, P.
Publikováno v
[Research Report] Praha: Fakulta architektury ČVUT, 2014.
Rok
2014
Anotace
Soudobé město je komplexem hmotného, ale i nehmotného prostředí, složitě členěným v terénu fyzickými projevy. Zároveň je obrazem v myslích svých obyvatel, návštěvníků, uživatelů i vnějších distančních pozorovatelů. Pro porozumění tomuto obrazu je třeba vytvářet a používat nástroje, které sledují jednotlivé prvky prostředí. Tyto nástroje jsou k dispozici na různých místech a z nejrůznějších zdrojů, ale málokdy jsou využívány společně. Samotná práce je založena na sběru podkladů o terénních, technických, archivních a technologických metodách využívání dat (Big Data Computing). Směřuje k apriorní představě, že je možné se přiblížit pochopení prostředí jako základu pro tvůrčí a informované rozhodování.Lokální sociokulturní podmínky.
Autoři
Poláček, J.
Publikováno v
[Research Report] Praha: Fakulta architektury ČVUT, 2014.
Rok
2014
Související lidé
Anotace
Práce se soustředí na konfliktní rozhraní, a zároveň na (nevhodnou) zástavbu, která tato rozhraní vytvořila. Jsou představeny příklady z Čech včetně jejich zobrazení v územně plánovací dokumentaci. Nesoulad jednotlivých částí zástavby - setkání různých rozměrů, směrů, principů i funkcí – charakter „urbánní koláže“. Tyto konfliktní rozhraní často prozrazují hlubší principiální pochybení, jež se právě na rozhraní tak jasně projeví.
Autoři
Sedlák, M. - Jírovec, M., - Holubec, M.
Publikováno v
[Research Report] Praha: Fakulta architektury ČVUT, 2014.
Rok
2014
Anotace
Hlavním tématem je hledání specifičnosti sídlišť, poznávání nástrojů jejich přeměny a regenerace a posouzení aplikovatelnosti těchto nástrojů v územním plánu a zadání. Dalšími tématy je sídliště jako autorské dílo, ochrana sídlišť (je nutná či nikoliv?) a také měřítko či stupeň vhodný pro práci se sídlištěm. Závěrem práce jsou doporučení směrem k zadávání územního plánu a k jeho obsahu.
Autoři
Cikán, M.
Publikováno v
[Research Report] Praha: Fakulta architektury ČVUT, 2014.
Rok
2014
Anotace
„Vztah rozvoje měst a přípravy územně plánovací dokumentace“ (dále jen „Program“). Součástí tohoto programu je i vyhodnocení vztahu památkové péče k veřejnému prostoru města a jeho dalšího rozvoje.
Autoři
Sedlák, J. - Plicka, I.
Publikováno v
[Research Report] Praha: Fakulta architektury ČVUT, 2014.
Rok
2014
Anotace
Cestou porovnání se současným stavem byla předložena hypotéza sledu kroků, které by měly representovat proces pořízení územního plánu. Součástí navrhované metody je popis formy a obsahu zadání v podobě zadávací studie. Na přiložených případových studiích je ilustrován myšlenkový základ z nějž byl vytvořen předložený „nový model“, resp. principy zadávání.
Autoři
Kohout, M. - Tittl, F. - Karásek, J. - Doležalová, Š., - Tichý, D.
Publikováno v
[Research Report] Praha: Fakulta architektury ČVUT, 2014.
Rok
2014
Anotace
Současný stav systému územního plánování v ČR lze jen stěží považovat za uspokojivý. Na řadu klíčových témat dnešního vývoje nenalézá uspokojivé odpovědi na úrovni dnešního standardu běžného ve starších členských státech EU. Výsledkem jsou chronické nedostatky systému samotného a často degradující kvalita vystavěného prostředí našich sídel: nízká a neefektivní hustota nové zástavby, nízká obytná kvalita prostředí, nekoordinovanost stavebních počinů. Jednou z nejdůležitějších příčin je pak absence efektivní regulace v úrovni dílčího plánu, tedy plánu, který je podkladem pro konkrétní rozhodování v území a měřítkově se pohybuje v úrovni lokality a bloku. Už samotný fakt, že tuto roli zastává v českém systému společně územní i regulační plán, je specifický. Výzkum se soustřeďuje především na postihnutí systémových příčin popsaného stavu. V jeho rámci byla provedena analýza relevantních zahraničních příkladů i legislativy a jejich vyhodnocení ve vztahu k situaci v ČR. Na základě zpracovaných případových studií a jejich porovnání s teoretickými předpoklady byl vytvořen obecný model sledující distribuci rozhodnutí o jednotlivých složkách vystavěného prostředí v rámci jeho odlišných měřítkových úrovní a v návaznosti pak způsob popisu a regulace území v těchto úrovních. Výzkum současně přináší i náměty na dílčí – především systémová zlepšení, která si kladou za cíl rehabilitaci úrovně dílčího plánu a jeho znovuzavedení do systému územního plánování v ČR, jako podmínky pro zlepšení jeho výkonnosti v rovině technické, administrativní i estetické. Práce se zabývá primárně obytným prostředím – prostředím intravilánu běžného města a zaměřuje se na témata spojená s velkými městy, vybrané části jsou nicméně pro celistvost popisu zejména s ohledem na systémy územního plánování ověřovány i pro menší sídla.
Autoři
Vacek, L.
Publikováno v
Urbanismus a územní rozvoj. 2013, 16(5), 66-70. ISSN 1212-0855.
Rok
2013
Anotace
Téma veřejných prostranství se v různých podobách dostává do celospolečenského diskursu a je bezesporu velmi aktuální. V souladu s obecnou poptávkou města a obce investují nemalé prostředky do jejich revitalizací. Je proto na místě ptát se po efektivitě a účelnosti takto vynaložených prostředků. Tento text nezpochybňuje důležitost investic do veřejného prostoru, snaží se upozornit na důležité aspekty kvalitní územně plánovací přípravy zadávání a managementu veřejného prostoru pro účelnost a efektivitu investic s ohledem na širší společenské a dlouhodobé dopady. Pro uchopení tématu pomůže vědomí, že veřejný prostor není pouze zásadním urbanistickým úkolem, ale (snad i v první řadě) i zásadním sociokulturním fenoménem.
Autoři
Veselý, M. - Vacek, L.
Publikováno v
Journal of Architecture and Urbanism. 2013, 37(3), 165-172. ISSN 2029-7955.
Rok
2013
Anotace
The article is a contribution to the discussion about the revitalizations of over-dimensioned and characterless public spaces in housing estates areas in the Eastern Bloc. The Central Park in Southern Town I – the largest housing estate in Prague – is a significant example of such public space. The article presents the main results of two different but complementary analysis of the Central Park. Analysis “from bellow” (the user's perspective) is based on the results of anthropological research in the area. Analysis “from above” is based on personal experience of an urban planner. According to the authors only the triangulation of anthropological and architectural/urban planning methods of reading place allows to come near to complex understanding of place, its character and identity. The authors point out the importance of participation of the users in the revitalizations, which is an important condition of the broad acceptance of the result. Most of the Czech municipalities are still mistrustful of participatory processes. That brings many unnecessary problems.

Za obsah této stránky zodpovídá: prof. Ing. arch. Petr Vorlík, Ph.D.