Výzkumné projekty

Industriální topografie České republiky – nové využití průmyslového dědictví jako součásti národní a kulturní identity. Územní analýza a metodika vyhodnocení v kontextu evropských přístupů z hlediska kulturního, ekonomického a sociálního potenciálu.

Autoři
Vorlík, P.
Publikováno v
neuvedeno. 2014,
Rok
2014
Anotace
Informace o workshopu Collaborate: Cultural Heritage Research in Focus, konaném v Dublinu a zaměřeném na koordinaci aktivit i metodiky v Evropě v oblasti kulturního dědictví.
Autoři
Zikmund, J.
Publikováno v
Architektúra a urbanizmus. 2014, 48(3-4), 121-135. ISSN 0044-8680.
Rok
2014
Související lidé
Anotace
Cílem příspěvku je nastínit dnešní situaci dříve nezmapované vrstvy průmyslovéo dědictví a nabídnou výběr nejzajímavějších budov, postavených mezi léty 1945-1980, které buďto již zanikly, jsou bezprostředním ohrožení, nebo těch, které dostaly příležitost k novému využití. Text je výsledkem výzkumu, podniknutého při přípravě disertační práce Architektura průmyslových staveb v České republice 1945-1960 na Fakultě architektury ČVUT v Praze, uskutečněného jako součást programu MK ČR NAKI (DF11P01OVV016), řešeného v letech 2011-2014 Výzkumným centrem průmyslového dědictví Fakulty architektury ČVUT v Praze.
Autoři
Valchářová, V. - Kaňková, T. - Pejša, J. - Vinařová, P. - Zikmund, J. - Zlámaný, M. - Voldráb, T. - Beran, L. - Vonka, M. - Fousková, V. - Froněk, D. - Mašková, L. - Roubík, M. - Jákl, P. -
Publikováno v
Praha: Fakulta architektury ČVUT, 2014. ISBN 978-80-01-05393-5.
Rok
2014
Anotace
Systematické mapování průmyslové architektury a technických staveb jednotlivých krajů České republiky v rámci programu aplikovaného výzkumu MK ČR - NAKI - zahrnuje nově Středočeský kraj. Elektronická publikace spojuje vizuální a redakční celistvost tištěné knihy a interaktivitu internetové databáze. Obsahuje 878 databázových karet budov a areálů a více než 1400 souborů aktualizované fotografické dokumentace. Je členěna na tři oddělené sekce: rejstříky, mapy a přílohy. Mapy umožňují studium krajinných a urbanistických souvislostí středočeského průmyslového dědictví, rejstříky poskytují tematicky průřezový pohled a možnosti třídění (dle autorství, lokality, současného stavu atd.). Přílohami jsou pak publikace VCPD FA ČVUT k problematice průmyslového dědictví v obecné, legislativní či regionální rovině, ale i z aplikačního pohledu nového využití, zpřístupněné formou pdf dokumentu: Průmyslové dědictví, Průmyslové dědictví ve vzduchoprázdnu mezi profesionály a amatéry, Co jsme si zbořili, překlad Charty průmyslového dědictví a publikace z workshopů.
Autoři
Zikmund, J. - Fousková, V. - Kindl, M. - Vrána, F. - Zlámaný, M. - Kašíková, A. - Beran, L. - Molnár, Š. - Brůhová, K. - Froněk, D. - Fragner, B. - Lehkoživová, I. - Mašková, L. - Pechánek,
Publikováno v
Praha: Fakulta architektury ČVUT, 2014. ISBN 978-80-01-05552-6.
Rok
2014
Anotace
Systematické mapování průmyslové architektury a technických staveb jednotlivých krajů České republiky v rámci programu aplikovaného výzkumu MK ČR - NAKI - zahrnuje nově Zlínský kraj. Elektronická publikace spojuje vizuální a redakční celistvost tištěné knihy a interaktivitu internetové databáze. Obsahuje 169 databázových karet budov a areálů a více než 900 souborů aktualizované fotografické dokumentace. Je členěna na tři oddělené sekce: rejstříky, mapy a přílohy. Mapy umožňují studium krajinných a urbanistických souvislostí průmyslového dědictví kraje, rejstříky poskytují tematicky průřezový pohled a možnosti třídění (např. dle autorství, lokality, současného stavu atd.). Přílohami jsou pak publikace VCPD FA ČVUT k problematice průmyslového dědictví v obecné, legislativní či regionální rovině, ale i z aplikačního pohledu nového využití, zpřístupněné formou pdf dokumentu: Průmyslové dědictví, Průmyslové dědictví ve vzduchoprázdnu mezi profesionály a amatéry, Co jsme si zbořili, překlad Charty průmyslového dědictví a publikace z workshopů.
Autoři
Zikmund, J. - Červinka, J. - Droppa, T. - Zlámaný, M. - Jákl, P. - Brůhová, K. - Řepa, T. - Šubrtová, A. - Bacík, J. - Sedláček, J. - Beran, L. - Doležal, L. - Drahotušská, Z. - Fousková, V.
Publikováno v
Praha: Fakulta architektury ČVUT, 2014. ISBN 978-80-01-05551-9.
Rok
2014
Anotace
Systematické mapování průmyslové architektury a technických staveb jednotlivých krajů České republiky v rámci programu aplikovaného výzkumu MK ČR - NAKI - zahrnuje nově Jihočeský kraj. Elektronická publikace spojuje vizuální a redakční celistvost tištěné knihy a interaktivitu internetové databáze. Obsahuje 370 databázových karet budov a areálů a více než 2000 souborů aktualizované fotografické dokumentace. Je členěna na tři oddělené sekce: rejstříky, mapy a přílohy. Mapy umožňují studium krajinných a urbanistických souvislostí jihočeského průmyslového dědictví, rejstříky poskytují tematicky průřezový pohled a možnosti třídění (dle autorství, lokality, současného stavu atd.). Přílohami jsou pak publikace VCPD FA ČVUT k problematice průmyslového dědictví v obecné, legislativní či regionální rovině, ale i z aplikačního pohledu nového využití, zpřístupněné formou pdf dokumentu: Průmyslové dědictví, Průmyslové dědictví ve vzduchoprázdnu mezi profesionály a amatéry, Co jsme si zbořili, překlad Charty průmyslového dědictví a publikace z workshopů.
/vyzkum-a-spoluprace/publikace/15113_publikace-ustavu-teorie-a-dejin-architektury/15_fragner_industrialni-konverze_u.jpg
Autoři
Fragner, B. - Valchářová, V. - Zikmund, J. - Beran, L. - Skřivan, T., - Vorlík, P.
Publikováno v
Praha: Fakulta architektury ČVUT, 2014. ISBN 978-80-01-05592-2.
Rok
2014
Anotace
Konverze pokaždé znamená změnu a přizpůsobení jiné funkci, je zásahem do integrity, i když už dříve poznamenané zánikem funkce původní. Architektura může být právě tak prostředkem ke změně užití a uchování kvalit, na které navazuje, jako především naplněním nových ambicí, případně ovšem i fixováním dobové omezenosti. Do publikace jsou zařazeny industriální budovy a areály, jejichž přizpůsobení novým potřebám proběhlo mezi lety 2005 až 2015 a představují pro toto období charakteristické, třeba i polemické přístupy. Výběr vychází z porovnání databázových podkladů Industriální topografie ČR a přihlíží k výsledkům anketního šetření Výzkumného centra průmyslového dědictví Fakulty architektury ČVUT. Je součást projektu MK ČR v rámci programu aplikovaného výzkumu NAKI (DF11P01OVV016), Industriální topografie České republiky - nové využití průmyslového dědictví jako součásti národní a kulturní identity byla vydána při příležitosti konání stejnojmenné výstavy ve spolupráci a s podporou Galerie Jaroslava Fragnera, platformy Industriální stopy a Kolegia pro technické památky ČKAIT & ČSSI.
Autoři
Beran, L. - Zikmund, J. - Valchářová, V. - Fragner, B. - Řepa, T. - Zlámaný, M. - Starec, M. - Jákl, P. - Hlušičková, H. - Mácha, V. - Bacík, J. - Lehkoživová, I. - Kamp, M. - Kořínek, R., -
Publikováno v
Praha: Fakulta architektury ČVUT, 2014. ISBN 978-80-01-05544-1.
Rok
2014
Anotace
Krajem Vysočina pokračuje systematické mapování průmyslové architektury a technických staveb jednotlivých krajů České republiky. Kniha na 273 stranách lokalizuje a identifikuje 683 objekty ve 324 heslech, obsahuje 5 map a 473 černobílá vyobrazení. Přináší další výsledky projektu MK ČR „Industriální topografie České republiky – nové využití průmyslového dědictví jako součásti národní a kulturní identity“ v rámci programu aplikovaného výzkumu NAKI. Vydalo ji Výzkumné centrum průmyslového dědictví Fakulty architektury ve spolupráci a s podporou Kolegia pro technické památky ČKAIT & ČSSI a Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska.
Autoři
Vorlík, P.
Publikováno v
Architekt. 2014, LX(4-5), 86-87. ISSN 0862-7010.
Rok
2014
Anotace
Informace o konferenci zaměřené na specifickou situaci průmyslového dědictví, jako součásti kulturního dědictví a duševního i materiálního bohatství, poznamenaného mnohokrát zpřetrhanou historickou kontinuitou během 20. století, a posléze i ekonomickou transformací uplynulých desetiletí. Navazovala na sérii setkání, konferencí a bienále Industriální stopy a připomíná složitou situaci průmyslového dědictví čtvrt století po změně politického systému a proměně kulturní atmosféry po roce 1989, jak se projevuje nejen v České republice, ale i v okolních zemích bývalého východního bloku. Cílem akce bylo nastínit některé charakteristické rysy a problémy, které provázejí úsilí o záchranu, nové využití, ale příliš často i ohrožení průmyslového dědictví. Do prostředí Dolní oblasti Vítkovice se konference vrací po třech letech.
Autoři
Vorlík, P.
Publikováno v
Architektúra a urbanizmus. 2014, XLVIII(3-4), 286-291. ISSN 0044-8680.
Rok
2014
Anotace
Industriální topografie představuje čtyřletý projekt VCPD FA ČVUT v Praze, zaměřený na plošné zmapování průmyslového dědictví České republiky. Průzkumy sledují nejenom základní identifikaci konkrétních historických objektů a souborů, popis vývoje nebo výtvarných a stavebních východisek, ale i sociální, hospodářské a kulturní vazby. Jádro projektu tkví v osvětově publikační činnosti a v rozvíjení internetového databázového systému na adrese www.industrialnitopografie.cz.
Autoři
Ševčík, O. - Beneš, O.
Publikováno v
In: Architektura ve službách motorismu. Praha: České vysoké učení technické v Praze, Fakulta architektury, 2013. p. 9-18. ISBN 978-80-01-05220-4.
Rok
2013
Anotace
Člověk je ve svém životě vždy nějakým způsobem na cestě - za někým, za něčím anebo prostě „jen tak“. Tu radost, ten pocit svobody, to očekávání, stejně tak jako napětí spojené s cestou, pociťujeme snad alespoň na chvilku dodnes, když nasedneme do auta a vezmeme do rukou doporučeným způsobem volant.
Autoři
Vorlík, P.
Publikováno v
In: Architektura ve službách motorismu. Praha: České vysoké učení technické v Praze, Fakulta architektury, 2013. p. 53-63. ISBN 978-80-01-05220-4.
Rok
2013
Anotace
Motorismus od prvopočátku zásadně proměňoval nejenom životní styl, technologický vývoj a strukturu osídlení, ale přinášel i zcela nové typologické druhy – rozsáhlé výrobní areály, menší karosářské dílny, autoservisy, autoprodejny, motoresty, čerpací stanice atd. Jejich prvotní inspirace sice možná částečně vycházela z historické zkušenosti (kočárovny, zájezdní hostince), ale mimořádně dramatický vývoj vyžadoval, aby majitelé a projektanti převzali roli pionýrů, hledajících řešení na ostré hraně mezi prostou nutností, podnikatelskou efektivitou a elegancí. Záhy se tyto stavby staly zcela svébytným civilizačním fenoménem a výmluvnou výpovědí o ambicích doby.
Autoři
Vorlík, P. ed.
Publikováno v
Praha: České vysoké učení technické v Praze, Fakulta architektury, 2013. ISBN 978-80-01-05220-4.
Rok
2013
Anotace
Automobilismus v první polovině dvacátého století dramaticky poznamenal strukturu osídlení i krajiny. Nový, prudce se rozvíjející fenomén přinesl také široké spektrum půvabných architektonických projevů. Kniha sleduje jejich zrod a raný vývoj - roli architekta i stavebníka, dopady motorismu na obraz měst a silniční sítě, firemní a propagační strategii, a zejména pestrou stavební kulturu služeb motorismu.
Autoři
Zikmund, J.
Publikováno v
Development News. 2013, 13(4), 36-38. ISSN 1213-4848.
Rok
2013
Související lidé
Anotace
V těchto dnech vydává Výzkumné centrum průmyslového dědictví Fakulty architektury ČVUT v Praze publikaci v rámci projektu Industriální topografie České republiky - nové využití průmyslového dědictví jako součást národní kulturní identity.
Autoři
Fragner, B.
Publikováno v
ERA21. 2013, 13(4), 16-17. ISSN 1801-089X.
Rok
2013
Související lidé
Anotace
Zprvu neproblematické až módní koketování s mnohoznačně přijímanou minulostí získalo s přibývajícími lety a projekty na váze. Monografie a časopisy, především od devadesátých let minulého století, signalizují nová témata architektury konverzí, která lemují cestu z rozpačité postindustriální zkušenosti. Podstatné je ale především to, že právě projekty konverzí opuštěných skladů, textilek, továrních hal, pivovarů, hutí a elektráren ve společnosti vyvolaly pozornost a zájem o průmyslové dědictví. Nikoliv historické studie nebo akce industriálních archeologů.
Autoři
Fragner, B.
Publikováno v
Zprávy památkové péče. 2013, 73(3), 199-201. ISSN 1210-5538.
Rok
2013
Související lidé
Anotace
Pro uplynulé roky je nesporně rozhodující, že se v dříve nevídané míře dařilo kvalifikovaně a systematicky evidovat, popisovat a vyhodnocovat historický i umělecký význam průmyslového dědictví na území České republiky. Bylo obtížné dobrat se míry a smyslu stavebních intervencí u památek techniky a průmyslového dědictví. O větší obezřetnost a poučenější zacházení s historií se zcela jistě zasloužily proběhlé diskuse a především výzkum industriálních objektů. Jejich hodnoty i společenské souvislosti jsou definovány a jsou popsané. Důležitá je osobní zkušenost z užívání transformovaných staveb.
Autoři
Ctibor, T.
Publikováno v
In: Mlýny bratří Winternitzů. Průmyslové dědictví, rozvoj města a kulturní aktivity. Praha: Fakulta architektury ČVUT, 2013. p. 24-25. ISBN 978-80-01-05343-0.
Rok
2013
Související lidé
Anotace
V ideálním případě by mělo objekt koupit a s užitím minimálních prostředků nutných k provozu jej postupně oživovat. Iniciativa, snažící se o oživení mlýnů, pro kterou je město, zdá se, jediným možným partnerem, by proto měla jednoznačně oslovit co nejširší spektrum lidí a plánovat akce pro pestré cílové skupiny.
Autoři
Fragner, B.
Publikováno v
In: Mlýny bratří Winternitzů. Průmyslové dědictví, rozvoj města a kulturní aktivity. Praha: Fakulta architektury ČVUT, 2013. p. 8-13. ISBN 978-80-01-05343-0.
Rok
2013
Související lidé
Anotace
Porovnáním s jinými industriálními areály, které postihl podobný osud, neobvykle rychle, spontánně, krátce po ukončení výroby, nacházejí nové využití pro mlýny bratří Winternitzů. Je správné nechat se unášet představami velkých projektů a radikálních transformací, jejichž realizace je možná nedosažitelná a představují riziko ekonomické zranitelnosti i nevratných zásahů do památky? Nebylo by u takovýchto budov, které jsou naštěstí v mimořádně dobrém technickém stavu, vhodnějším řešením zvolit cestu postupných kroků, navazujících úprav, investičně racionálnějších zásahů, které v začátcích pro nového majitele nebudou znamenat nepřiměřené zatížení. Postupovat etapovou proměnou pro nové využití, podle potřeb města i jako obrana před anonymním developerským investováním.
Autoři
Beran, L.
Publikováno v
In: Tvary - formy - ideje. Studie a eseje k dějinám a teorii architektury. Praha: Artefactum, Ústav dějin umění AV ČR, v. v. i., 2013. p. 111-118. ISBN 978-80-86890-47-0.
Rok
2013
Související lidé
Anotace
Globalizace obilního trhu vyvolala v Evropě v osmdesátých letech 19. století tzv. obilní krizi, kterou se zemědělci snažili překonat svépomocnou organizací odbytu. Středoevropská družstva si od výstavby společných skladišť slibovala také možnost prodávat své obilí přímo odběratelům a ovlivňovat jeho cenu. Mechanizace skladování si brzy vynutila spojení stavebního a strojního navrhování těchto budov. Hannoverská kancelář architekta Ernsta Wullekopfa a inženýra Friedricha Krukenberga, dnes známých hlavně jako autoři Stuckyho parního mlýna v Benátkách, vytvořila typový projekt, optimálně kombinující sýpku se sily, který v Čechách letech 1899-1900 využila družstva v Chebu, Ústí nad Labem, Teplicích a Kouřimi, roku 1905 ještě Teplé. Konkurovala jim zde však typová skladiště sýpkového typu s koši, které rakouská strojírna Nicolause Heida postavila ve Stockerau, Žluticích, České Skalici a Mostě.
Autoři
Beran, L. - Valchářová, V. - Zikmund, J. - Bacík, J. - Dvořáková, D. - Fragner, B. - Hlušičková, H. - Jákl, P. - Kořínek, R. - Lehkoživová, I. - Mácha, V. - Křenková, Z. - Křížková, A. - Poč
Publikováno v
Praha: České vysoké učení technické v Praze, Fakulta architektury, 2013. Industriální topografie. ISBN 978-80-01-05396-6.
Rok
2013
Anotace
Plzeňským krajem pokračuje systematické mapování průmyslové architektury a technických staveb jednotlivých krajů České republiky. Kniha na 305 stranách lokalizuje a identifikuje 783 objektů ve 349 heslech, obsahuje 7 map a 443 černobílých vyobrazení. Přináší další výsledky projektu MK ČR „Industriální topografie České republiky – nové využití průmyslového dědictví jako součásti národní a kulturní identity“ v rámci programu aplikovaného výzkumu NAKI. Vydalo ji Výzkumné centrum průmyslového dědictví Fakulty architektury při příležitosti jmenování Plzně Evropským hlavním městem kultury pro rok 2015 a ve spolupráci a s podporou Kolegia pro technické památky ČKAIT & ČSSI a Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska.
Autoři
Beran, L. - Valchářová, V. - Vorlík, P. - Fragner, B. - Zikmund, J. - Kynčlová, B. - Doležal, Libor - Drahotušská, Zuzana - Dvořák, Václav - Dvořák, V. - Fragner, Gabriel - Freiwillig, Petr
Publikováno v
Praha: České vysoké učení technické v Praze, Fakulta architektury, 2013. Industriální topografie. ISBN 978-80-01-05395-9.
Rok
2013
Anotace
Industriální topografie České republiky je dlouhodobým badatelským projektem Výzkumného centra průmyslového dědictví FA ČVUT v Praze, podpořeným na období 2011-2015 dotací z programu aplikovaného výzkumu a vývoje národní identity NAKI MK ČR (č. F11P01OVV0116). Industriální topografie umožňuje metodické zpracovávání, uchovávání, propojování a vyhodnocování probíhajících plošných a tematických výzkumů VCPD a širokého okruhu spolupracovníků. Struktura je založena na vrstevnatém provazování shromážděných dat, zobrazování v širším společensko-hospodářském a geografickém kontextu, s důrazem na protnutí roviny historických souvislostí a současného/budoucího potenciálu průmyslového dědictví. Industriální topografie svým mezioborovým záběrem slouží odborné i laické veřejnosti.
Autoři
Beran, L. - Valchářová, V. - Vorlík, P. - Fragner, B. - Zikmund, J. - Kynčlová, B. - Blažej, Milan - Brůhová, K. - Doležal, Libor - Drahotušská, Zuzana - Dvořák, Václav - Dvořáková, D. - Foj
Publikováno v
Praha: České vysoké učení technické v Praze, Fakulta architektury, 2013. Industriální topografie. ISBN 978-80-01-05394-2.
Rok
2013
Anotace
Industriální topografie České republiky je dlouhodobým badatelským projektem Výzkumného centra průmyslového dědictví FA ČVUT v Praze, podpořeným na období 2011-2015 dotací z programu aplikovaného výzkumu a vývoje národní identity NAKI MK ČR (č. F11P01OVV0116). Industriální topografie umožňuje metodické zpracovávání, uchovávání, propojování a vyhodnocování probíhajících plošných a tematických výzkumů VCPD a širokého okruhu spolupracovníků. Struktura je založena na vrstevnatém provazování shromážděných dat, zobrazování v širším společensko-hospodářském a geografickém kontextu, s důrazem na protnutí roviny historických souvislostí a současného/budoucího potenciálu průmyslového dědictví. Industriální topografie svým mezioborovým záběrem slouží odborné i laické veřejnosti.
Autoři
Bacík, J. - Dvořáková, D.
Publikováno v
In: Mlýny bratří Winternitzů. Průmyslové dědictví, rozvoj města a kulturní aktivity. Praha: Fakulta architektury ČVUT, 2013. p. 148-151. ISBN 978-80-01-05343-0.
Rok
2013
Anotace
Příspěvek je věnován osobnostem, které se nejvíce podíleli na vzniku a dalším rozšiřování architektonicky pozoruhodné Pardubické dominanty „mlýny bratří Winternitzů“ – původním majitelům, rodinné firmě, která dodávala strojní vybavení pro tuto stavbu a další mlýny u nás, autorech architektonického řešení mlýnů a jejich přístaveb.
Autoři
Vorlík, P.
Publikováno v
Zprávy památkové péče. 2013, 73(3), 202-205. ISSN 1210-5538.
Rok
2013
Anotace
Industriální topografie představuje čtyřletý projekt VCPD FA ČVUT v Praze, zaměřený na plošné zmapování průmyslového dědictví České republiky. Průzkumy sledují nejenom základní identifikaci konkrétních historických objektů a souborů, popis vývoje nebo výtvarných a stavebních východisek, ale i sociální, hospodářské a kulturní vazby. Jádro projektu tkví v osvětově publikační činnosti a v rozvíjení internetového databázového systému na adrese www.industrialnitopografie.cz.
Autoři
Vorlík, P. - Horský, J.
Publikováno v
Alfa bulletin Fakulty architektury ČVUT. 2013,(2), 4,5,8.
Rok
2013
Anotace
Rozhovor pro fakultní bulletin o počátcích automobilismu v Čechách a dopadu nového fenoménu na strukturu osídlení, zejména na vznik nových typologických druhů.
Autoři
Fragner, B. ed. - Kašíková, A. ed., - Skřivan, T. ed.
Publikováno v
Praha: Fakulta architektury ČVUT, 2013. ISBN 978-80-01-05343-0.
Rok
2013
Anotace
Publikace vychází v době, kdy se rozhoduje o budoucnosti výjimečné industriální památky a celého souvisejícího areálu někdejších mlýnů v Pardubicích. Provoz tohoto výrobního celku byl ukončen v nedávné době a majitel začal jednat o jeho prodeji. Výzkumné centrum průmyslového dědictví Fakulty architektury ČVUT v Praze proto uspořádalo workshop, hledající nové využití mlýnů za účasti studentů, pedagogů a mnoha odborníků nebo praktikujících architektů, kteří se tématem průmyslového dědictví a jeho konverzí zabývají. Paralelně vzniká občanská iniciativa Mlýny městu, která se souhlasem současného vlastníka mlýnů pořádá v areálu několikatýdenní festival Automatické kulturní mlýny. Publikace mapuje minulost Winternitzových mlýnů a jejich vývoj, popisuje jejich technologii, avšak věnuje se také nejaktuálnějšímu dění ve mlýnech, možnostem města a občanské iniciativy ovlivnit jejich budoucí osud. Přináší komentované studentské projekty a koncepty nového využití této památky.
Autoři
Beran, L. - Valchářová, V. - Zikmund, J. - Křenková, Z. - Lehkoživová, I. - Zlámaný, M. - Starec, M. - Řepa, T. - Hlušičková, H. - Dvořáková, D. - Brůhová, K. - Fragner, B. - Jurášová, V. -
Publikováno v
Praha: Fakulta architektury ČVUT, 2013. Industriální topografie. ISBN 978-80-01-05230-3.
Rok
2013
Anotace
Olomouckým krajem pokračuje systematické mapování průmyslové architektury a památek techniky jednotlivých krajů, dosud stále spíš přehlíženého kulturního dědictví, poznamenaného radikální transformací, zatíženého předsudky i ohroženého neznalostí. Industriální topografe České republiky je víceletým výzkumným projektem v rámci programu NAKI (národní a kulturní identity) Ministerstva kultury ČR a bezprostředně reaguje na oživený zájem o témata spojená se začátky průmyslové éry, o připomínky historicky a umělecky pozoruhodných technických a průmyslových objektů a průmyslových staveb, které jsou pamětí doby a míst, kde stojí. Kniha lokalizuje 757 objektů ve 402 heslech, obsahuje 8 map a 453 černobílých vyobrazení.
Autoři
Fragner, B.
Publikováno v
TICCIH Bulletin. 2012, 55(1), 1-2. ISSN 1605-6647.
Rok
2012
Související lidé
Anotace
Modern industrial architecture dating from interwar Czechoslovakia symbolises a rare and fairly brief period of extraordinary creativity and dynamic economic growth in the country. Today, however, works from this period are among the most at-risk structures in the Czech Republic.
Autoři
Fragner, B.
Publikováno v
In: TICCIH Congress 2012. Taiwan: Chung Yuan Christian University, 2012. p. 47-56. ISBN 978-986-7383-94-5.
Rok
2012
Související lidé
Anotace
If we were to line up, side by side, the national reports we publish with each TICCIH congress we would see a paradoxical development that is in many ways characteristic of industrial heritage, and not just in the Czech Republic; the public's independent interest in industrial heritage today is more grounded in knowledge, solid arguments, and international comparisons than it was in the past, yet in many respects industrial heritage is at even greater risk than ever before.
Autoři
Valchářová, V. - Beran, L. - Zikmund, J. - Jákl, P. - Potůček, J. - Dvořáková, D. - Křenková, Z. - Zlámaný, M. - Lehkoživová, I. - Křížková, A. - Řepa, T. - Dospěl, M. - Mácha, V. - Hlušičko
Publikováno v
Praha: České vysoké učení technické v Praze, Fakulta architektury, 2012. Industriální topografie. vol. 4. ISBN 978-80-01-05143-6.
Rok
2012
Anotace
Industriální topografie zpřesňuje obrysy stále ještě jen obtížně uchopitelného tématu průmyslového dědictví. Soustřeďuje argumenty, mapuje budovy a areály, které, byť v naprosté většině nechráněné podle zákona o státní památkové péči a až na výjimky přehlížené územními plány, jsou přesvědčivou součástí kulturního dědictví a tvoří pevný rámec rozvoje regionu. Kniha je rozdělena do devíti kapitol (v pořadí: 1 Hradec Králové, Týniště nad Orlicí; 2 Jaroměř, Česká Skalice; 3 Hořice, Nový Bydžov; 4 Jičín, Sobotka; 5 Dvůr Králové nad Labem; 6 Trutnov, Vrchlabí; 7 Broumov, Hronov; 8 Náchod, Dobruška; 9 Rychnov nad Kněžnou, Vamberk).
Autoři
Kalina, P.
Publikováno v
In: Pražská nádraží ne/využitá. Praha: České vysoké učení technické v Praze, Fakulta architektury, 2012. p. 30-33. ISBN 978-80-01-05009-5.
Rok
2012
Anotace
Článek se zabývá důvody, proč by nemělo být zničeno nákladové nádraží v Praze na Žižkově. Zdůrazňuje význam postmoderních teorií města, zejména urbanismus Alda Rossiho, které umožňují adekvátní zhodnocení nádraží a odůvodňují jeho zachování v rámci historicky vzniklého města.
Autoři
Fragner, B.
Publikováno v
In: Industrial Heritage Retooled: The TICCIH Guide to Industrial Heritage Conservation. Lancaster: Carnegie Publishing Ltd, 2012. p. 110-117. ISBN 978-1-85936-218-1.
Rok
2012
Související lidé
Anotace
Adaptive re-use is often mentioned as a tool with which to preserve threatened values and presented as sustainable development strategy. However, the conversion of structure to serve a different purpose almost always requires interventions and changes to adapt it to the new function. How far such interventions go will determine if the conversion ad functional transformation is not, paradoxically, to efface the assets that led to decision conserve the industrial site in the first place.
Autoři
Fragner, B.
Publikováno v
In: Pražská nádraží ne/využitá. Praha: České vysoké učení technické v Praze, Fakulta architektury, 2012. p. 8-12. ISBN 978-80-01-05009-5.
Rok
2012
Související lidé
Anotace
To, co nyní čeká Prahu, je nejspíš ještě závažnější, než prožívala v devadesátých letech minulého století, kdy se s privatizací bývalých státních podniků, ukončením výroby a opouštěním už nefunkčních továren, dílen a skladů vrhla naráz a střemhlav do novodobé developerské kolonizace nejcennějších prostor města. České dráhy se zbavují nepotřebného majetku, území a nemovitostí, drážních areálů s plochami kolejišť a budov ve strategických místech pro rozvoj Prahy, ale jistě i mnoha dalších měst.
Autoři
Beran, L.
Publikováno v
In: Pražská nádraží ne/využitá. Praha: České vysoké učení technické v Praze, Fakulta architektury, 2012. p. 23-24. ISBN 978-80-01-05009-5.
Rok
2012
Související lidé
Anotace
Stručný popis vzniku Nákladového nádraží v Praze na ŽIžkově, jeho jedinečné dopravního řešení a stavby.
Autoři
Fragner, B. ed. - Skřivan, T. ed.
Publikováno v
Praha: České vysoké učení technické v Praze, Fakulta architektury, 2012. ISBN 978-80-01-05009-5.
Rok
2012
Související lidé
Anotace
Publikace je dalším příspěvkem do aktuální diskuse o budoucím osudu a problematice pražských nádražních areálů, o jejich potenciálu pro urbanistický rozvoj i možnostech spekulativního zneužití.
Autoři
Valchářová, V. - Beran, L. - Zikmund, J. - Dvořáková, D. - Fragner, B. - Vorlík, P. - Lehkoživová, I. - Jákl, P. - Zlámaný, M. - Hlušičková, H. - Fousková, V. - Dospěl, M. - Křenková, Z. - K
Publikováno v
Praha: České vysoké učení technické v Praze, Fakulta architektury, 2012. Industriální topografie. ISBN 978-80-01-05045-3.
Rok
2012
Anotace
Pardubickem pokračuje systematické mapování průmyslové architektury a technických staveb jednotlivých krajů. Kniha na 288 stranách lokalizuje 578 objektů ve 383 heslech, obsahuje 9 map a 380 černobílých vyobrazení. Přináší další výsledky projektu MK ČR "Industriální topografie České republiky - nové využití průmyslového dědictví jako součásti národní a kulturní identity" v rámci programu aplikovaného výzkumu NAKI. Vydalo ji Výzkumné centrum průmyslového dědictví Fakulty architektury ve spolupráci a s podporou ČKAIT & ČSSI a Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska.
Autoři
Zikmund, J. - Vorlík, P.
Publikováno v
In: Úskalí nového využití / pivovar v Buštěhradě. Soutěžní projekty. Praha: České vysoké učení technické v Praze, Fakulta architektury, 2011. p. 12-16. ISBN 978-80-01-04923-5.
Rok
2011
Anotace
Záměr studentské soutěže spočíval v získání co nejbohatšího spektra koncepčních variant revitalizace historického areálu a bezprostředního okolí. Návrhy měly (v různé, přiměřené míře) respektovat dochované hodnotné stavby a citlivě řešit ve vymezených podmínkách jejich konverzi s dostavbou.
Autoři
Zikmund, J.
Publikováno v
In: Úskalí nového využití / pivovar v Buštěhradě. Soutěžní projekty. Praha: České vysoké učení technické v Praze, Fakulta architektury, 2011. p. 7-9. ISBN 978-80-01-04923-5.
Rok
2011
Související lidé
Anotace
První zápis o pivovaru pochází z roku 1548. V roce 1751 převzal stavbu místního zámku italský architekt Anselmo Martino Lurago (1701-1765), který rovněž provedl barokní přestavbu pivovaru a sladovny. V roce 1804 postavil stavební a pivovarský inženýr Vítek nový typ jednolískového hvozdu - vzdušný hvozd "anglický".
Autoři
Fragner, B. ed. - Vorlík, P. ed., - Zikmund, J. ed.
Publikováno v
Praha: České vysoké učení technické v Praze, Fakulta architektury, 2011. ISBN 978-80-01-04923-5.
Rok
2011
Anotace
Kniha představuje výsledky studentské architektonické soutěže na nové využití pivovaru v Buštěhradě, pořádané Ústavem teorie a dějin architektury FA ČVUT, Výzkumným centrem průmyslového dědictví FA ČVUT a Ústavem památkové péče FA ČVUT v Praze v zimním semestru 2010/2011. Publikace obsahuje 63 soutěžních projektů, historii pivovaru, východiska a způsob hodnocení prací a texty pedagogů a členů poroty.
Autoři
Dvořáková, D. - Beran, L. - Dospěl, M. - Fousková, V. - Jákl, P. - Kindl, M. - Křenková, Z. - Mácha, V. - Poubová, A. - Valchářová, V. - Vaňata, J. - Vorlík, P. - Zeman, L. - Zikmund, J. - Z
Publikováno v
Praha: České vysoké učení technické v Praze, Fakulta architektury, 2011. Industriální topografie. ISBN 978-80-01-04919-8.
Rok
2011
Anotace
Karlovarskem pokračuje systematické mapování průmyslové architektury a památek techniky jednotlivých krajů, dosud stále spíš přehlíženého kulturního dědictví, poznamenaného radikální transformací, zatíženého předsudky i ohroženého neznalostí. Industriální topografe České republiky je víceletým výzkumným projektem v rámci programu NAKI (národní a kulturní identity) Ministerstva kultury ČR a bezprostředně reaguje na oživený zájem o témata spojená se začátky průmyslové éry, o připomínky historicky a umělecky pozoruhodných technických a průmyslových objektů a průmyslových staveb, které jsou pamětí doby a míst, kde stojí. Kniha lokalizuje 407 objektů ve 284 heslech, obsahuje 8 map a 316 černobílých vyobrazení.
Autoři
Beran, L.
Publikováno v
In: Slavné stavby Prahy 7. Praha: Foibos, 2011. p. 165-166. ISBN 978-80-87073-38-4.
Rok
2011
Související lidé
Anotace
Popis a rozbor architektonicky významné průmyslové stavby, pojednávající také o její historii, současném stavu, o jejím architektu, stavebníku a uživatelích.
Autoři
Beran, L.
Publikováno v
In: Slavné stavby Prahy 7. Praha: Foibos, 2011. p. 162-164. ISBN 978-80-87073-38-4.
Rok
2011
Související lidé
Anotace
Popis a rozbor architektonicky významné průmyslové stavby, pojednávající také o její historii, současném stavu, o jejím architektu, stavebníku a uživatelích.
Autoři
Beran, L.
Publikováno v
In: Slavné stavby Prahy 7. Praha: Foibos, 2011. p. 109-111. ISBN 978-80-87073-38-4.
Rok
2011
Související lidé
Anotace
Popis a rozbor architektonicky významné průmyslové stavby, pojednávající také o její historii, současném stavu, o jejím architektu, stavebníku a uživatelích.
Autoři
Beran, L.
Publikováno v
In: Slavné stavby Prahy 7. Praha: Foibos, 2011. p. 42-45. ISBN 978-80-87073-38-4.
Rok
2011
Související lidé
Anotace
Popis a rozbor architektonicky významného technického souboru, pojednávající také o její historii, současném stavu, o jejím architektu, stavebníku a uživatelích.
Autoři
Beran, L.
Publikováno v
In: Slavné stavby Prahy 7. Praha: Foibos, 2011. p. 39-41. ISBN 978-80-87073-38-4.
Rok
2011
Související lidé
Anotace
Popis a rozbor architektonicky významné průmyslové stavby, pojednávající také o její historii, současném stavu, o jejím architektu, stavebníku a uživatelích.
Autoři
Vorlík, P.
Publikováno v
Architektúra a urbanizmus. 2011, 45(1-2), 34-65. ISSN 0044-8680.
Rok
2011
Anotace
Automobil přinesl nové pojetí času, prostoru a osobní svobody. Urychlil globalizaci i průmyslovou revoluci, proměnil strukturu měst a krajiny a inspiroval také přehodnocení procesu vzniku a podstaty architektury. Vznikly zcela nové typologické druhy, neodmyslitelně spjaté s automobilismem - rozsáhlé výrobní areály, menší karosářské dílny, autoservisy, autoprodejny, motoresty, čerpací stanice atd. Jeden z nových prvků respektive typologických druhů představovaly také nájemné hormadné garáže. Sledování jejich zárodečného vývoje a postupného etablování poskytuje nevšední výpověď o dobové stavební kultuře, ale i o nadčasových tématech; podává svědectví o schopnosti organicky zapojit nové technologické, prostorové a společenské požadavky do koncepce nastupující moderní architektury.
Autoři
Vorlík, P.
Publikováno v
Praha: České vysoké učení technické v Praze, Fakulta architektury, 2011. ISBN 978-80-01-04924-2.
Rok
2011
Anotace
Automobil přinesl nové pojetí času, prostoru a osobní svobody. Urychlil globalizaci i průmyslovou revoluci, proměnil strukturu měst a krajiny a inspiroval také přehodnocení procesu vzniku a podstaty architektury. Vznikly zcela nové typologické druhy, neodmyslitelně spjaté s automobilismem - rozsáhlé výrobní areály, menší karosářské dílny, autoservisy, autoprodejny, motoresty, čerpací stanice atd. Jeden z nových prvků respektive typologických druhů představovaly také garáže. Sledování jejich zárodečného vývoje a postupného etablování poskytuje nevšední výpověď o dobové stavební kultuře, ale i o nadčasových tématech; podává svědectví o schopnosti organicky zapojit nové technologické, prostorové a společenské požadavky do koncepce nastupující moderní architektury. Cenné obecnější poučení v době ekonomické krize a vypjatého étosu udržitelného rozvoje přináší rovněž další dvě roviny tématu - oscilování mezi šetrností, lapidárností, užitností a zároveň úsilím o eleganci a zákaznický komfort.
Autoři
Fragner, B.
Publikováno v
Development News. 2011, 11(6), 4-7. ISSN 1212-348X.
Rok
2011
Související lidé
Anotace
Česká republika má unikátní množství architektonicky cenných staveb z industriálního období. Můžeme zachránit tisíce opuštěných továren a nepotřebných nádraží. Článek popisuje některé přístupy k řešení naléhavého problému.
Autoři
Beran, L.
Publikováno v
In: Průmyslové dědictví - na hraně..., sborník příspěvků. Praha: České vysoké učení technické v Praze, 2011, pp. 72-77. ISBN 978-80-01-04947-1.
Rok
2011
Související lidé
Anotace
S nutností upravovat stavby průmyslového dědictví pro novou, často zcela odlišnou funkci, se proto památkové péče teprve vyrovnává. Její myšlenkový základ, především Rieglovo dialektické schéma památkových hodnot, se při tom ukazuje jako dostatečně nosný.
Autoři
Beran, L.
Publikováno v
In: Industrial heritage - on the edge.... Praha: České vysoké učení technické v Praze, 2011, pp. 54-55. ISBN 978-80-01-04894-8. Available from: www.industrialnistopy.cz
Rok
2011
Související lidé
Anotace
S nutností upravovat stavby průmyslového dědictví pro novou, často zcela odlišnou funkci, se památkové péče teprve vyrovnává.
Autoři
Fragner, B.
Publikováno v
In: Industrial heritage - on the edge.... Praha: České vysoké učení technické v Praze, 2011, pp. 6-8. ISBN 978-80-01-04894-8.
Rok
2011
Související lidé
Anotace
Stavební a technická díla průmyslového dědictví jsou veřejností vyhledávaná, respektovaná, jejich evidence a výzkum nalézá i institucionální podporu. Jenže zatím téměř žádná odezva v podobě veřejných investic a jen sporadicky v developerských projektech. Přibývá sice citací a publikací s náladovými fotografiemi. Také obecných proklamací. Jen zřídka se ale podaří realizace architektury konverzí, která by nebyla karikaturou vlastní paměti.
Autoři
Zikmund, J.
Publikováno v
In: Historické pivovary Kolínska. Praha: České vysoké učení technické v Praze, Fakulta architektury, 2011. p. 4-6. ISBN 978-80-01-04782-8.
Rok
2011
Související lidé
Anotace
. Zasazení pivovarnictví do místních a dobových kontextů, doprovázené bohatým seznamem archivních pramenů a literatury, poskytuje komplexní představu o tom, jakým způsobem se vaření piva odráželo do historické paměti obcí, podoby krajiny a struktury sociálních vazeb.
Autoři
Beran, L.
Publikováno v
In: Slavné stavby Prahy 2. Praha: Foibos, 2011. p. 248-251. Slavné stavby. ISBN 978-80-87073-35-3.
Rok
2011
Související lidé
Anotace
Popis architektonicky významné pražské dopravní stavby, pojednávající o její historii, jejích architektech a inženýrech.
Autoři
Valchářová, V. - Beran, L., - Zikmund, J.
Publikováno v
Praha: České vysoké učení technické v Praze, Fakulta architektury, 2011. Industriální topografie ČR. ISBN 978-80-01-04833-7.
Rok
2011
Anotace
První díl Industriální topografie, věnovaný Ústecku, představuje kraj, který počtem objektů průmyslového dědictví a typologickou pestrostí, velkorysostí architektonických řešení industriálních budov i technických koncepcí patří k nejpozoruhodnějším v České republice. Kniha lokalizuje 778 staveb a areálů ve 587 heslech, obsahuje 17 map a 570 černobílých vyobrazení. Je součástí projektu Ministerstva kultury ČR v rámci programu aplikovaného výzkumu národní a kulturní identity (NAKI), řešeného Výzkumným centrem průmyslového dědictví Fakulty architektury ČVUT v Praze, který mapuje průmyslové dědictví jednotlivých krajů České republiky. Pojmenovává hodnoty a upozorňuje na dědictví, které zbývá po industriální éře. Hledá možnosti jeho nového využití.
Autoři
Beran, L.
Publikováno v
Spektra. 2011, 11(2), 16-18. ISSN 1213-9939.
Rok
2011
Související lidé
Anotace
K našemu kulturnímu dědictví patří také historické průmyslové objekty. Jejich ochrana však bývá přes snahu odborníků stále na okraji zájmu širší veřejnosti.V čem spočívá jejich hodnota a co je nutné zlepšit při jejich ochraně?
Autoři
Zikmund, J.
Publikováno v
In: Pivo a cukr. Bilance mizející průmyslové éry II.. Praha: České vysoké učení technické v Praze, Fakulta architektury, 2011. p. 4-5. ISBN 978-80-01-04717-0.
Rok
2011
Související lidé
Anotace
V uplynulém desetiletí zmizelo zdaleka nejvíc cukrovarů a pivovarů, a s nimi i poslední hmotné pozůstatky významné části naší historie. S pozvolným rozpouštěním jedné éry v toku času se nenápadně vytrácí i povědomí o tradičních výrobních postupech - nejviditelnější je však ztráta specifické, často velmi kvalitní industriální architektury, která desítky let dotvářela atmosféru měst a podobu krajiny.
Autoři
Vorlík, P. - Fragner, B. - Beran, L. - Zikmund, J., - Valchářová, V.
Publikováno v
[Specialized Map with Expert Content] 2015.
Rok
2015
Anotace
Industriální topografie České republiky je dlouhodobým badatelským projektem Výzkumného centra průmyslového dědictví FA ČVUT v Praze. Internetové databázové rozhraní umožňuje metodické zpracovávání, uchovávání, propojování a vyhodnocování probíhajících plošných a tematických výzkumů VCPD a širokého okruhu spolupracovníků. Struktura je založena na vrstevnatém provazování shromážděných dat, zobrazování v širším společensko-hospodářském a geografickém kontextu, s důrazem na protnutí roviny historických souvislostí a současného respektive budoucího potenciálu průmyslového dědictví. Jádro topografického vyhodnocování průmyslového dědictví České republiky představují specializované mapy, jejichž struktura nabízí vzájemné kvantitativní i kvalitativní porovnávání staveb v území. Syntetická mapa umožňuje zobrazit objekty = body v kraji; ze souboru vyčlenit průmyslové odvětví (např. pivovary, cukrovary, mosty apod.) a záznamy porovnat s ohledem na jejich stav nebo potenciál (např. vyzdvihnout konverze, kulturní památky, atraktivní turistické cíle atd.). Druhou klíčovou rovinu Industriální topografie tvoří Databáze objektů, jejíž struktura vychází z důkladně formulované a cizelované metodiky terénních a archivních průzkumů VCPD, opakovaně ověřované a konzultované na úrovni ČR i mezinárodní. Základní a pro účely průzkumu stavebního dědictví přirozená forma záznamu (identifikační údaje, historie a současný stav, zdroje a literatura, fotografie a přílohy, metadata) je doplněna o široké možnosti obecných vazeb (stránky obcí a měst, Národního památkového ústavu, Databáze osobností VCPD atd.) a detailní informace ve formě specifických internetových odkazů. Databázi objektů doplňuje Databáze osobností (architekti, stavebníci, stavební firmy), která dodává průzkumu nezbytný rozměr hospodářských a společenských dějin; a Databáze referenčních zahraničních i českých příkladů nového využití průmyslového dědictví.
Autoři
Vorlík, P.
Publikováno v
Praha: Defense date 2011-11-30. Associate Professor Lecture. Czech Technical University in Prague.
Rok
2011
Anotace
Automobil přinesl nové pojetí času, prostoru a osobní svobody. Urychlil globalizaci i průmyslovou revoluci, proměnil strukturu měst a krajiny, a inspiroval také přehodnocení procesu vzniku a podstaty architektury. Vznikly zcela nové typologické druhy, neodmyslitelně spjaté s automobilismem - rozsáhlé výrobní areály, menší karosářské dílny, autoservisy, autoprodejny, motoresty, čerpací stanice atd. Jeden z nových prvků respektive typologických druhů představovaly také garáže. Sledování jejich zárodečného vývoje a postupného etablování poskytuje nevšední výpověď o dobové stavební kultuře, ale i o nadčasových tématech; podává svědectví o schopnosti organicky zapojit nové technologické, prostorové a společenské požadavky do koncepce nastupující moderní architektury. Text podává stručnou informaci o: dopadech automobilismu na strukturu osídlení a budov; parkování na ulicích; úvahách o zřízení městských záchytných garáží v meziválečné Praze; improvizovaných garážích; prvních garážích připojených k rodinným a nájemním domům nebo veřejným budovám atd.
Autoři
Vorlík, P.
Publikováno v
[Certified Methodology (for RIV)] 2016.
Rok
2016
Anotace
Metodika mapuje základní možnosti zapojení akademické sféry do procesu dokumentace, vyhodnocování, osvěty a záchrany průmyslového dědictví. Sleduje zejména postupy, ověřené dlouholetou zkušeností působení Výzkumného centra průmyslového dědictví na půdě ČVUT od jeho založení v roce 2002 a na Fakultě architektury v rámci projektu NAKI od roku 2011. Metodika přehledně shrnuje doporučení pro vznik odborných publikací a databázového systému, organizaci badatelských aktivit, odborných setkání, ale i studentských workshopů, soutěží a výstav. Sledované aktivity člení na osvědčené procesní kroky, vycházející ze specifik průmyslového dědictví – od počáteční přípravy, přes jádro aktivity a její průběh až po vyhodnocení a zveřejnění v různorodé, pro téma nejvhodnější podobě publikačních a osvětově popularizačních výstupů. Metodika je určena pro badatele, pedagogy a zájemce o průmyslové dědictví, kteří působí na vysokých školách se zaměřením na architekturu, stavebnictví nebo stavebněhistorický průzkum, ale i pro architekty, pracovníky Národního památkového ústavu, veřejnou správu, muzea a občanská sdružení.
Autoři
Zikmund, J. ed.
Publikováno v
Praha: České vysoké učení technické v Praze, Fakulta architektury, 2011. ISBN 978-80-01-04782-8.
Rok
2011
Související lidé
Anotace
Region Podlipansko, nacházející se na území dnešních okresů Kolín a Nymburk, vždy představoval vzájemně se doplňující vztah zemědělství a průmyslu, a pro polabskou krajinu se tak více než jiné výrobní odvětví staly charakteristické cukrovary a pivovary. Zasazení pivovarnictví do místních a dobových kontextů, doprovázené bohatým seznamem archivních pramenů a literatury, poskytuje komplexní představu o tom, jakým způsobem se vaření piva odráželo do historické paměti obcí, podoby krajiny a struktury sociálních vazeb.
Autoři
Zikmund, J.
Publikováno v
In: Pivovary poté. Konverze a rekonstrukce. Praha: České vysoké učení technické v Praze, Fakulta architektury, 2011. p. 4-6. ISBN 978-80-01-04754-5.
Rok
2011
Související lidé
Anotace
Autoři volně navazují na před třemi roky vydaný přehled Industriální stavby - pivovary. I. Rekonstrukce a konverze pivovarů, který doplňují o více než pět desítek dalších příkladů úprav, revitalizací a konverzí.
Autoři
Zikmund, J. ed.
Publikováno v
Praha: České vysoké učení technické v Praze, Fakulta architektury, 2011. ISBN 978-80-01-04754-5.
Rok
2011
Související lidé
Anotace
Autoři volně navazují na před třemi roky vydaný přehled Industriální stavby - pivovary. I. Rekonstrukce a konverze pivovarů, který doplňují o více než pět desítek dalších příkladů úprav, revitalizací a konverzí. Cílem autorů je vybranými příklady nasměrovat k záchraně mizejícího dědictví, přispět a přiblížit se k pochopení industriální architektury jako celistvé a hodnotné struktury, do níž je nutné vstupovat s velkou mírou kontextuálního myšlení, ne ji pouze využívat jako kulisu nové intervence.
Autoři
Bartošová, N.
Publikováno v
In: Průmyslové dědictví - na hraně..., sborník příspěvků. Praha: České vysoké učení technické v Praze, 2011, pp. 28-37. ISBN 978-80-01-04947-1. Available from: www.industrialnistopy.c
Rok
2011
Anotace
Konverzia bývalej dynamitovej továrne vo francúzskom Paulilles na muzeum je nepochybne jedna z najlepších možných variant, ktorá mohla objekty priemyselného areálu zachrániť. Z pohľadu záchrany priemyselného dedičstva bola však len malá časť objektov zachovaná.
Autoři
Bartošová, N.
Publikováno v
In: Industrial heritage - on the edge.... Praha: České vysoké učení technické v Praze, 2011, pp. 42-43. ISBN 978-80-01-04894-8. Available from: www.industrialnistopy.cz
Rok
2011
Anotace
Konverzia bývalej dynamitovej továrne vo francúzskom Paulilles na múzeum, v idylickom prostredí pobrežia stredozemného mora, je nepochybne jedna z najlepších možných variant, ktorá mohla objekty priemyselného areálu zachrániť.

Za obsah této stránky zodpovídá: prof. Ing. arch. Petr Vorlík, Ph.D.